Trenutno se predvaja:
21. september 2019 ob 12:54 Novice

Že desetič čistili obalo

Osrednji dogodek Tedna sredozemske obale in makro regionalnih strategij je množična čistilna akcija Čista obala. Že deseta po vrsti.
Radio Koper
Dogodek poteka v sklopu svetovne prostovoljne čistilne akcije obal, morij in jezer.Slogan že desete čistilne akcije je »Z manj naredimo več«. Vesna Potočar Godnič/Radio Koper

Območje od Ankarana do Pirana so danes prečesali prostovoljci, ki jim je mar za okolje. Danica in Stanko sta nama poedala:

"Sem že večkrat tukaj pomagala čistiti. Udeležujem se tudi drugih čistilnih akcij, hodimo s planinskim društvom, tako da čistimo tudi planine, ne samo obalo. Zato, ker imam rada čisto naravo. "

"Pridemo pomagat naravi, da jo očistimo."

V desetih letih akcije so prostovoljci že precej pomagali naravi, je povedal koordinator akcije Uroš Robič:

"V vseh 10 letih smo zbrali čez 100.000 odpadkov, tudi več kot 60 kilometrov obale smo očistili v teh letih. Vse skupaj smo zbrali 42.000 cigaretnih ogorkov, to je okoli 1200 cigaretnih škatlic."

Letos so akcijo še nadgradili z »izmenjevalnico« oblačil. Pomembno je, da spreminjamo svoje navade, je izpostavila Špela Grohar, ki je bila s prinesenimi predmeti za izmenjavo zelo zadovoljna:

"Otroci so prinesli igračke, potem imamo tam umetniška dela, fotografije, nakit, torbice, različne predmete."

Organizatorji akcije so še opozorili, da kljub temu, da je vedno manj odpadkov, ki jih ljudje puščamo za seboj, bo preteklo še veliko vode, da bo naše okolje čisto. Čistilna akcija je zgolj odstranjevanje posledic. Vse se začne v naših glavah, pri navadah, je še povedal Uroš Robič. Ko bomo spremenili pogled na naravo, bo tudi v morju manj odpadkov. Tudi fekalij, ki so s plaže v Žusterni poleti pregnale kopalce.

Vesna Potočar Godnič


Zadnji prispevki