Trenutno se predvaja:
15. december 2019 ob 11:31 Novice

Želje po gradnji v piranski občini še vedno velike

Nekdanji načelnik Upravne enote Piran Ivan Seljak ostro zanika obtožbe, da hišo v Parecagu gradi na črno. Preverili smo, kaj se dogaja z nelegalno gradnjo družine Türk.
S hišo nekdanjega načelnika UE Piran se ukvarjajo številni organi. Foto: Radio Koper/Lea Širok
S hišo nekdanjega načelnika UE Piran se ukvarjajo številni organi. Foto: Radio Koper/Lea Širok

O gradnji nekdanjega načelnika piranske Upravne enote so pisale Slovenske novice. Ivan Seljak je za Radio Koper pojasnil, da so za gradnjo v Parecagu pridobili dve gradbeni dovoljenji. Najprej za nadomestno gradnjo nekdanje stanovanjske hiše, ki je bila v preteklosti na odkupljenem zemljišču. Ko je bil nadomestni objekt zgrajen, so od občine odkupili še funkcionalno zemljišče. Lani septembra so nato pridobili drugo gradbeno dovoljenje, pojasnjuje Ivan Seljak:

"In skladno z zakonodajo in s prostorskim aktom sva pridobila nadomestno gradnjo z dozidavo in nadzidavo, kar po zakonu tudi je novogradnja."

V letu dni je bila hiša pod streho, nato pa je prišlo obvestilo z ministrstva za okolje in prostor. Seljak pravi, da je Žarko Sajič dal pobudo za razveljavitev gradbenega dovoljenja po nadzorstveni pravici.

Ministrstvo gradbenega dovoljenja ni razveljavilo, ker je hiša zgrajena do četrte faze. Je pa odločilo, da je Upravna enota izdala nezakonito gradbeno dovoljenje. Dovolila je namreč nadomestno gradnjo z dozidavo, čeprav gre za novogradnjo. Seljak se z odločbo ministrstva ne strinja, zato je vložil tožbo in sprožil upravni spor.

Z odločitvijo ministrstva se ne strinjajo niti na piranski upravni enoti. Doslej so na enak način odločali v vseh podobnih primerih, pojasnjujejo. S tem se je ves čas strinjala tudi piranska občina, ki je soglasodajalec v teh postopkih. Da bi v bodoče vendarle zagotovili jasno pravno podlago, je načelnik upravne enote Bojan Žiberna zdaj podal pobudo, naj piranski občinski svet sprejme obvezno razlago prostorskega akta in opredeli, ali je nadomestna gradnja z dozidavo dopustna.

Ministrstvo za okolje in prostor je zaradi domnevnih kršitev dolžnega ravnanja in integritete obvestilo Komisijo za preprečevanje korupcije. Na Okrožno državno tožilstvo pa je zaradi suma storitve kaznivega dejanja poslalo naznanilo zoper tri osebe s piranske Upravne enote. Gradbeno dovoljenje so Seljaku namreč izdali v času, ko je bil sam še načelnik, od lanskega novembra pa je upokojen.

Kaj pa Türkovi in Benčičeva?

Na območju piranske občine sta v minulih letih odmevala še dva primera nedovoljenih gradenj: družine nekdanjega prvega moža državne družbe Eles in piranske sodnice.
Družina Türk je izkoristila že veliko zakonskih možnosti, da objekta v Parecagu ne bi bila več nedovoljena. Upravna enota Piran je prvi zahtevek za spremembo gradbenega dovoljenja zavrnila. Lastniku so odmerili nadomestilo za degradacijo in uzurpacijo.

"18 tisoč evrov še niso plačali v celoti. Plačilo kazni ne pomeni tudi legalizacije, za to bi bilo potrebno pridobiti še gradbeno dovoljenje. Vloge na Upravno enoto niso podali", so nam pojasnili na UE Piran.

In kako so se za zdaj izognili rušitvi dveh nedovoljenih gradenj? Na Inšpektorat za okolje in prostor so poslali predlog za odlog, še prej pa so na piransko občino podali pobudo za spremembo prostorskega akta. Odlog rušitve lahko traja največ pet let. Sklep o izvršbi - torej rušenju je že pred leti pravnomočen, država je od njih celo izterjala denar za rušenje. Do tega pa ni prišlo, saj to očitno ni bila prioriteta gradbene inšpekcije.

Za drug primer je poskrbela piranska sodnica Tina Benčič, ki je hišo zgradila na kmetijskem zemljišču v lasti Sklada kmetijskih zemljišč. Nedavno ji je sklad zemljišče prodal. Ker je hišo zgradila pred letom 1989, naj bi poskušala priti do dovoljenja za objekt daljšega obstoja, ki ga predvideva Gradbeni zakon.

Lea Širok, Tjaša Škamperle
Zadnji prispevki