Trenutno se predvaja:
2. julij 2020 ob 10:04 Novice

Žetev v Vipavski dolini

Žetev se je v Vipavski dolini že začela. Najprej ječmenov, zdaj pa tudi že zgodnje pšenice. Letošnja letina bo slabša od pričakovane in tudi od letin v prejšnjih letih.
Foto: Radio Koper/Ivana Zajc
Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

V Vipavski dolini je z različnimi ječmeni posejanih približno 600 hektarov, s pšenico pa 400 hektarov. Pridelovalci so začeli žeti ječmene in tudi nekatere zgodnje vrste pšenice. Z zamikom, saj je začetek oviral dež, ječmen pa je že dozorel. Kakšna letina se na poveduje pa specialistka za poljedeljstvo Anka Poženel: "Letina ječmena in tudi ostalih žit ni ravno obetajoča, predvsem zaradi vremenskih razmer, suše v marcu in aprilu, ki je onemogočala razraščanje in hkrati tudi delovanje gnojila."

Količine bodo torej manjše, ponekod tudi do 50 odstotkov. Kaj pa kakovost? "Kakovost zrnja pri zaščitenih posevkih, kjer so uporabili sredstva za varstvo proti boleznim je zadovoljiva, medtem ko nezaščiteni, neškropljeni posevki pa je kvaliteta slabša." Podobno kaže tudi z letino pšenice, ki bo kot kaže precej slabša. "Torej nekateri večji pridelovalci ocenjujejo, da je pridelek skoraj 50 odstotkov slabši kot v preteklih letih." Pšenico od pridelovalcev v Vipavski dolini že vrsto let odkupuje ajdovski Mlinotest.

O letošnjih pričakovanjih vodja nabave Dajana Špacapan: "Računamo, da bo odkup podoben kot prejšnja leta.To pomeni nekje med 200 in 300 tonami." O odkupnih cenah pa dodaja: "Cene zaenkrat še nismo definirali. Je kakih deset dni prezgodaj.In računam, da se bo oblikovala nekje do konca naslednjega ali pa prve dni 29. tedna."

Žetev v Vipavski dolini naj bi se po predvidevanjih zaključila v 14 ih dneh.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki