Trenutno se predvaja:
7. april 2021 ob 16:03 Novice

"Zgradimo pravičen in zdrav svet" je moto letošnjega svetovnega dneva zdravja

Danes obeležujemo svetovni dan zdravja. Če je kaj, kar si najbolj želimo v zadnjem letu, ki ga je zaznamovala epidemija, je to zdravje. Ob tem pa vse bolj treba opozarjati tudi na pravičnost, ki jo trenutno stanje v družbi pogosto zasenči.
Tudi dobro duševno stanje je pomemben del zdravja ljudi. Foto: Radio Koper
Tudi dobro duševno stanje je pomemben del zdravja ljudi. Foto: Radio Koper

Pri vprašanju ohranjanja zdravja med epidemijo ne gre zgolj za skrb za preprečevanje okužbe z novim korona virusom. Gre tudi za izgubo vsakdanje rutine, stikov, dohodka, gre za poslabšanje že obstoječih bolezni ali poznih prvih diagnoz. Ostali smo brez dejavnosti, ki so prej pomagale izboljševati počutje in vitalnost ali zdravje celo vračati.

Soočili smo se z občutki negotovosti, strahu, nemoči. Ne gre pozabiti, da je tudi dobro duševno stanje pomemben del zdravja ljudi. Ana Stavber, regijska koordinatorica za duševno zdravje s koprske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje: "Ena od slovenskih raziskav je pokazala, da se je nekoliko povečalo doživljanje nasilja v različnih sistemih ter izrazito povečala stiska na primer pri študentih, kjer jih je večji delež izrazil, da si želi pomoč strokovnjaka."

Prezgodaj je, da bi ocenjevali razsežnost posledic epidemije, še pravi Stavberjeva, ki poudarja, da je v teh časih treba iskati tudi pozitivne iskrice: "Določene družine so se ponovno ali še bolj povezale, posamezniki pa so osebnostno bolj zrasli, ker jim je epidemija omogočila čas za delo na sebi, ukvarjanje s stvarmi, za katere prej niso imeli časa."

Med tršimi izzivi je letos tudi pomoč ljudem na socialnem dnu. V koprski Pro bono ambulanti, ki skrbi za osebe brez zdravstvenega zavarovanja, letos opažajo manjši obisk. Vodja, zdravnik Stanislav Mahne: "Dostopnost je seveda nekoliko slabša. Naši pacienti so specifični, nekateri se slabše znajdejo, so manj izobraženi ali slabo govorijo slovensko."

Brez zavarovanja pa tudi ni cepiva proti covidu-19. Koprska Pro bono ambulanta je kljub temu uspela zagotoviti, da bodo lahko cepljeni tudi vsi na robu.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki