Trenutno se predvaja:
19. februar 2020 ob 08:03 Novice

Zimski turizem v Posočju predstavlja le 6 odstotkov celoletnega obiska

Glavnina turistov v Posočje prihaja v poletni sezoni, pozimi pa le manjši del. Zimska sezona je zato še neizkoriščen potencial.
Posočje privabi največ obiskovalcev v toplejših mesecih. Foto: arhiv Radia Koper, Mitja Sodja
Posočje privabi največ obiskovalcev v toplejših mesecih. Foto: arhiv Radia Koper, Mitja Sodja

Zimska sezona v Posočju predstavlja problem in hkrati izziv. Za resno turistično destinacijo bi namreč potrebovali celoletni program, pravi direktor zavoda za turizem Janko Humar.

"Zima je naš največji neizkoriščen potencial. Je pa neprimerno zahtevnejša od naše poletne ponudbe, ker je vezana na infrastrukturo in v tem kontekstu je prav gotovo prenova Kanina tista prva naloga, ki nas čaka."

Kanin je v zimski sezoni ključnega pomena za Bovec in celotno Posočje. Kot kaže pa tudi za celotno Slovenijo, saj se trenutno na ostalih smučiščih soočajo z zeleno zimo, je povedal direktor Sončnega Kanina Rok Ovsenik.

"Količina snega niti slučajno ni taka, da bi lahko smučarjem zagotavljali tako smuko, kot so jo iz preteklih let tudi navajeni."

Poleg smučanja so v Posočju pozimi prisotne tudi druge aktivnosti, a eden izmed bovških ponudnikov Goran Kavs ob tem opozarja:

"To prihodkovno pomeni nek manjši ali zanemarljiv del v primerjavi s poletno turistično ponudbo."

V Kobaridu nimajo ponudbe, ki bi ljudi privabljala tudi v zimskih mesecih. Zato se trudijo, da bi sezono podaljšali v jesenske mesece, župan Marko Matajurc razmišlja tudi o novih investicijah.

"Na področju termalnih voda, bazenov, kopališkega turizma, da bi prišli do nekih kapacitet, ki bi zagotavljale primeren zimski turizem."

Na Javnem zavodu za turizem še dodajajo, da je njihov dolgoročni načrt razvijati pohodništvo, ki je najpomembnejši produkt doline Soče. Razširiti ga želijo čez vse leto.

Meta Škvarč


Zadnji prispevki