Trenutno se predvaja:
18. september 2019 ob 12:26 Novice

Živeti polno življenje

Sinoči je Društvo paraplegikov Severne Primorske s slovesnostjo v veliki dvorani Mestne občine Nova Gorica praznovalo 40. obletnico delovanja.
Radio Koper
Društvo paraplegikov Severne Primorske praznovalo 40. obletnico delovanja. Foto: Ivana Zajc/Radio Koper

Društvo paraplegikov Severne Primorske deluje od leta 1979. Na slovesnosti so se častitljive starosti društva spomnili s spomini ustanovnih članov in projekcijo starih fotografij. Danes društvo nudi širok izbor aktivnosti - predsednik Matej Gruden:

»Mi imamo poseben socialni program, ki vključuje več podprogramov: prevozi invalidov, šport in rekreacija, kompenziranje invalidnosti, ohranjanje zdravja, prebivanje in prilagajanje okolju in interesne dejavnosti, kot so informativna dejavnost, izobraževanje, slikarska dejavnost, kultura. Naše poslanstvo je omogočanje našim članom, da živijo čim bolj polno življenje, kljub temu da so invalidi.«

Gruden je na slovesnosti izpostavil pomen prevozov gibalno oviranih, ki pa jih društvo zaradi dotrajanega vezila kmalu ne bo več moglo nuditi. Župan Mestne Občine Nova Gorica Klemen Miklavčič je društvu pri tem ponudil pomoč. Predsednik Zveze paraplegikov Slovenije in državni svetnik Dane Kastelic je v svojem govoru izpostavil, da je se sistemska zakonodaja na področju invalidov v zadnjih letih izboljšala, vendar se socialno stanje invalidov slabša.

»Glejte, to so veliki premiki na področju sistemskega invalidskega varstva, vendar smo invalidi večinoma še vedno na plečih družin.«

Društvo paraplegikov Severne Primorske danes šteje več kot osemdeset članov in s svojim delovanjem izboljšuje kvaliteto življenja gibalno oviranih.

Ivana Zajc


Zadnji prispevki