Trenutno se predvaja:
17. januar 2020 ob 07:00 Novice

Znano bo število zainteresiranih gradbincev za drugi tir

Do 17. januarja imajo gradbinci možnost prijave na dve javni naročili, ki ju je objavilo podjetje 2TDK. Kolikšen je interes za glavna dela na trasi drugega tira, bo znano popoldan.
V sklopu gradnje dostopnih poti do trase drugega tira so prenovili most pri Nasircu. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle
V sklopu gradnje dostopnih poti do trase drugega tira so prenovili most pri Nasircu. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle

Zgodaj popoldan bo projektno podjetje objavilo podatek o tem, koliko gradbenih podjetij se je prijavilo na dve javni naročili. Dela so razdelili na dva sklopa: za odsek od Divače do Črnega Kala in od Črnega Kala do Kopra. Dva razpisa narekuje geološka sestava, prvi odsek je kraški, drugi bo po flišnatem terenu.

Kdo se bo prijavil?

Že vse od objave razpisov je jasno, da domači gradbinci referenc, kot je denimo novogradnja predorov, ne bi izpolnili. Zato je pričakovati povezave s tujimi. 2TDK so se že oglašala tako kitajska, turška, grška, avstrijska podjetja. Tudi morebitne povezave med domačimi gradbinci bodo zanimive. Kdor je bil v kakšnem poslu konkurent, bo mogoče v tem partner v t.i. konzorciju.

Bo danes znano, za koliko so pripravljeni graditi dva odseka?

Ne, postopek je dvostopenjski. V prvi fazi, ki se zaključuje danes, bodo ponudniki dokazovali usposobljenost. V drugi fazi pa bo odločala cena, najvišjo dopustno bo določil naročnik, 2TDK.

Še vedno ni znano, kdo bo gradil galerijo in premostitvene objekte v dolini Glinščice. Ta odsek je bil izključen iz glavnih del. 2TDK je javno naročilo jeseni zaključil s tem, da ni izbral nikogar. Najcenejši ponudnik MarkoMark Nival naj bi po mnenju naročnika oddal ponarejeno referenco. Ostali - denimo Kolektor CPG - so bili predragi. Kako naprej, bo odločila Državna revizijska komisija. Če je sklepati po tem glede na vrednost minornem poslu je pritožbe pričakovati tudi po odločitvah na danes zaključenem razpisu.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki