Trenutno se predvaja:
10. julij 2019 ob 11:39 Novice

Župan:"Golfa v Sečovljah ne bo brez podpore krajanov!"

Zakupniki kmetijskih zemljišč so znova izrazili nasprotovanje gradnji golf igrišča v Sečovljah. Kakšna je dejanska podpora lokalnih prebivalcev, bo občina preverila s na pogovorih s krajani in z anketo.
Radio Koper
Na Krogu bi uredili servisne prostore za golf, morda tudi prenočišča in restavracijo. Foto: MMC

Piranskemu županu Đeniu Zadkoviču so projektanti pred dobrim mesecem predstavili načrt za gradnjo golf igrišča, ki je po naročilu občine nastal pred dvema letoma in ga je takrat podprlo tudi kmetijsko ministrstvo. Načrt še vedno predvideva 18 lukenj, le da bi jih bi bilo po kompromisnem predlogu devet na Krogu nad Sečovljami, devet pa v dolini.

"Če bi mi to uspeli spravit skupaj na diplomatski način, tako da prisluhnemo in kmetovalcem in golf lobiju, najdemo čudovito zgodbo sožitja in dodane vrednosti regije v smislu razvoja."

Na Krogu bi uredili servisne prostore za golf, morda tudi prenočišča in restavracijo. Kot pojasnjuje golf arhitekt in avtor projekta v Sečovljah Peter Škofic, bi za zalivanje celotnega igrišča potrebovali od 80 do 100 tisoč kubičnih metrov vode na leto. Načrt predvideva varčno rabo vode, na območju pa sta dva glavna vira. Eden je Drnica.

"In nekoliko večji vir, kar je pravzaprav sreča, je čistilna naprava, ki je na tem območju. Ta čistilna naprava zagotavlja stalni vir vode."

Vendar zakupniki kmetijskih zemljišč ne podpirajo niti omenjenega kompromisnega predloga. Po dveh desetletjih so tako znova oblikovali Civilno iniciativo proti golf igrišču v dolini Dragonje. Liča Praček:

"Borimo se proti enoumju ljudi. Ali oni mislijo, da bodo jedli golf žogice?"

Župan Zadković zagotavlja, da golfa brez podpre vseh krajanov, ne zgolj kmetovalcev, ne bo.

"V tem trenutku je najbolj pomembno, da izluščimo, ali je 60 odstotkov za golf ali je 60 odstotkov za kmetijstvo, in da dejansko ugotovimo, kaj je v tistem prostoru res želja ljudi."

Na osnovi tega se bodo odločili, kako naprej.

Lea Širok


Zadnji prispevki