Trenutno se predvaja:
17. april 2019 ob 08:48 Novice

Zveza paraplegikov v Pacugu obeležila 50 let delovanja

Spomnili so se začetkov, to je ustanovitve Sekcije paraplegikov in tetraplegikov Slovenije v takratnemu Zavodu za rehabilitacijo invalidov v Ljubljani. Po štirih letih zavzetega dela in prizadevanj je sekcija prerasla v Društvo paraplegikov Slovenije.
Radio Koper/Mateja Brežan|
Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Hiter razvoj pa je že šest let pozneje zahteval reorganizacijo. Tako se je v letu 1979 rodila Zveza paraplegikov Slovenije z devetimi pokrajinskimi društvi.

Pobudnik ustanovitve in dolgoletni predsednik Zveze paraplegikov Slovenije je bil Ivan Peršak. Med ustanovnimi člani pred 50-imi leti pa Jože Globokar, ki je ob včerajšnjem slavju v Pacugu opozoril predvsem na korenite spremembe, ki so se zgodile v tem času:

"Pa naj bo to na medicinsko tehničnih pripomočkih, potem pri odpravljanju arhitekturnih ovir in pa predvsem pri spreminjanju miselnosti ljudi. Ko smo mi dejavno sodelovali pri odpravljanju arhitekturnih ovir, je bilo najprej treba spremeniti ovire v glavah načrtovalcev."

Med največjimi dosežki – če ne upoštevamo športnih; na paraolimpijadah so osvojili že več kot 20 medalj – je obnovitvena rehabilitacija. Prav v ta namen so zgradili dom v Pacugu. Čakajo pa še na koncesijo za izvajanje fizioterapije, je izpostavil predsednik Dane Kastelic.

"V prihodnosti pa želimo, da bi naši člani prišli do zakona o dolgotrajni oskrbi, da bi se ZPIZ-ovska zakonodaja uredila na področju invalidskih pokojnin in da bi paraplegiki imeli obnovitveno rehabilitacijo zapisano v zakonu."

Premier Marjan Šarec: "Z ministrico sva slišala česa si želite in me veseli, da direktor tega zavoda gleda naprej in je tudi tržno naravnan. Kajti samo čakati, kaj bo prišlo od države, kaj bo prišlo od občine ali od kje drugje, nikoli ni bilo dovolj."

Direktor Doma v Pacugu Marko Ferluga: "Ključni so naši gosti iz rehabilitacije. Te imamo od maja do septembra, mi pa si želimo sezono razširiti, odpreti. Imamo tudi ambiciozne plane, da bi pokrili bazen."

Poleg podelitve jubilejnih plaket so na vrtu ob tej priložnosti posadili rdečo vrtnico kot simbol za to, da se v vodo ne skače, ne da bi se prej prepričali o njeni globini.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki