Trenutno se predvaja:
8. avgust 2018 ob 08:01Osebnost Primorske

Alenka Artnik, šampionka, ki ve kdaj se je treba ustaviti

Osebnost Primorske v juliju 2018 je na potapljaškem tekmovanju na Bahamih s plavutjo in konstantno obtežitvijo dosegla globino 105 metrov, kar je bil nekaj dni svetovni rekord.
Alenka Artnik

Pred skoraj dvema letoma je Alenko Artnik v našem studiu gostil Iztok Novak - Easy. Foto: Radio Koper

Alenka Artnik, se je v juliju udeležila najpomembnejšega svetovnega tekmovanja v prostem potapljanju Vertical Blue na Bahamih. S plavutjo in konstantno obtežitvijo je dosegla globino 105 metrov in si za nekaj dni, skupaj z Italijanko Alessio Zecchini, delila svetovni rekord najboljšega potopa med dekleti na svetu.

Čeprav je napovedala še en globok potop, se zanj kasneje ni odločila. V tako ekstremnim športih velja, da se jih je treba lotiti previdno, z veliko mero osredotočenosti in koncentracije. Alenka je tudi s tem, da se je znala ustaviti, pokazala, da je prava šampionka. Priložnosti za nov rekordni dosežek bo še veliko.

Zdaj je za na zasluženih počitnicah v Franciji na deželi, pri prijateljih. V zadnjih letih, odkar se ukvarja s tem športom je namreč stkala številne prijateljske vezi. Postala veliko bolj samozavestna, tudi socialno odprta, bolj zaupa sebi in zato tudi drugim. V tem športu je postala profesionalka, zato zdaj lažje udejanja svoje sanje in trenira v oddaljenih morjih, čeprav ji je Jadran najbolj ljub. Njen dom je, pravi, v njenih kovčkih. Od enega treninga do drugega, od enega tekmovanja do drugega, od ene zmage k drugi. Še veliko let. V sožitju z naravo in morskimi prebivalci, globoko pod gladino, vselej pa z zdravim razumom in skrbno pripravljenostjo, s "fokusom", kot sama pove. In predvsem v sožitju – sama s seboj.

Pogovoru Nataše Benčič z Alenko Artnik lahko prisluhnete prek povezave nad besedilom.


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki