Trenutno se predvaja:
30. avgust 2019 ob 22:13 Osebnost Primorske

Glasujte za Osebnost Primorske meseca avgusta

Kandidati so Tjaša Fajdiga, Mihael Tomše, Egon Gornik in Darko Grgič ter Marjan Gregorčič. Glasovanje se bo končalo opolnoči med sredo in četrtkom, 5. septembrom.
Tokrat izbiramo Osebnost Primorske meseca avgusta. Foto: raKp, BM

1. TJAŠA FAJDIGA (nadarjena glasbenica, prva Slovenka na magistrskem programu muzikala na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu.

Tjaša Fajdiga iz Lož pri Vipavi je prva Slovenka, ki je bila sprejeta na magistrski program muzikala na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu. Nadarjeni 23-letni vipavski glasbenici je uspel preboj med 32 študentov elitne londonske akademije, na kateri se je med drugim šolal tudi Elton John. To pa še ni vse: Tjaša je tudi ena do dveh izbrancev, ki jima bodo za nagrado plačali šolnino. Pred kratkim je v Amsterdamu na konservatoriju za glasbo končala dodiplomski študij jazzovskega petja, širša slovenska javnost pa jo je imela priložnost spoznati preko tv-zaslonov med lansko sezono oddaje Slovenija ima talent.

2. MIHAEL TOMŠE, požrtvovalni redar je v zadnjem hipu iz objema dima in ognja rešil otroka.

Piranski občinski redar Mihael Tomše je ob izbruhu požara v starem jedru Pirana skupaj s policistom in gasilcem v hiši našel pogrešanega 12-letnega otroka in ga v zadnjem trenutku rešil iz objema dima in ognja. Mihael se je že ob začetku požara pridružil gasilcem in policistom pri evakuaciji bližnjih stanovalcev, v enem od stanovanj pa je ostal 12-letnik. Ko je po njem povpraševala njegova mati, je brez pomisleka pograbil za roko policista in gasilca ter stekel v zadimljeno notranjost goreče hiše. Ker je bil brez dihalnega aparata, je na koncu tudi sam pristal v bolnišnici.

3. EGON GORNIK IN DARKO GRGIČ, predsednika kulturnih društev Skala in Slovan sta bila glavna akterja protesta za ohranitev slovenske šole v Gropadi pri Trstu.

V Gropadi so predstavniki slovenske krajevne skupnosti dva tedna vztrajali s protestom proti odločitvi tržaške občinske oblasti, da območje nekdanje slovenske osnovne šole Karla Destovnika Kajuha nameni italijanski organizaciji, ki se ukvarja z urjenjem reševalnih psov. Po večdnevnih demonstracijah je domačinom iz Gropade in Padrič le uspelo doseči cilj: italijansko združenje se je nazadnje odpovedalo tamkajšnjim prostorom. Nekoč šolsko poslopje bo zdaj služilo namenom slovenske avtohtone krajevne skupnosti.

4. MARJAN GREGORČIČ, gospodar pašne skupnosti na planini Kuhinja, ki ni obupal v boju z upravnimi postopki in je na podkrnsko planino končno pripeljal elektriko.

Sredi julija je družba Elektro Primorska priključila na javno omrežje planino Kuhinja, ob tem pa še planino Kašina. V kratkem pa bosta priključeni še Leskovica in koča na planini Kuhinja, za kar je zaslužen Marjan Gregorčič. Elektrika iz javnega omrežja omogoča lažje delo mlekarjem in sirarjem, predvsem pa so postali uresničljivi načrti o turistični ponudbi in obnovi propadajočih hlevov. Ob tem so se z novo napeljavo izognili tudi grozeči ekološki katastrofi, do katere bi lahko prišlo z izlitjem goriva iz dizelskih agregatov. Marjan Gregorčič je uspel združiti vse nosilce razvoja na planini Kuhinja in družbo Elektro Primorska ter s pomočjo pravniškega znanja dobil bitko z birokracijo in upravnimi postopki.

Kdo je Osebnost Primorske meseca avgusta?
Tjaša Fajdiga
Mihael Tomše
Egon Gornik in Darko Grgič
Marjan Gregorčič

Zadnji prispevki