Trenutno se predvaja:
21. december 2019 ob 06:30 Osebnost Primorske

Glasujte za Osebnost Primorske meseca decembra!

Kandidati so Damir Skomina, Nastja Bremec Rynia ter Michal Rynia, Armando Škerlavaj, Vojko Orel in Duško Kalc. Glasovanje se bo končalo opolnoči med sredo in četrtkom, 26. decembra 2019.
Izbiramo še zadnjega mesečnega zmagovalca v letu 2019. Foto: Primorske novice in Primorski dnevnik
Izbiramo še zadnjega mesečnega zmagovalca v letu 2019. Foto: Primorske novice in Primorski dnevnik

DAMIR SKOMINA, najboljši nogometni sodnik na svetu
Zaključek minule sezone nogometne lige prvakov predstavlja krono v karieri koprskega nogometnega sodnika, 42-letnega Damirja Skomine. V Madridu je sodil finale lige prvakov, v katerem sta se pomerila angleška velikana Liverpool in Totenham. Posebno priznanje pa je prejel ob izteku leta, saj ga je Mednarodni inštitut za zgodovino in statistiko razglasil za najboljšega sodnika na svetu v letošnjem letu. Kljub temu, da je splezal na nogometni vrh in dosegel cilj, ki ga tisoči ne bodo nikoli, je prepričan, da še ni rekel zadnje besede in da lahko v naslednji treh letih ostane med najboljšimi.

NASTJA BREMEC RYNIA IN MICHAL RYNIA, uspešen plesni par že desetletje svoje znanje predaja mladim
Plesalca in življenjska sopotnika Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia sta prvo desetletje uspešnega ustvarjanja praznovala z glasbeno predstavo De-set. Ta bo po premieri na odru SNG Nova Gorica zaživela še v Cankarjevem domu in v Rotterdamu, kjer sta se Novogoričanka in Poljak na priznani plesni akademiji Codarts spoznala. Odtlej sta soustvarila že več odmevnih celovečernih predstav in posnela tudi plesne filme. Svoje znanje predajata tako na delavnicah v tujini kakor tudi v svoji plesni šoli MN Dance Studio. Med njunimi številnimi nagradami posebej odmeva letošnja zmaga na slovitem ameriškem festivalu Jacob's Pillow.

ARMANDO ŠKERLAVAJ, steber Mešanega pevskega zbora Tabor z Opčin
Armando Škerlavaj je vsestransko aktiven član openske skupnosti. Upokojeni osnovnošolski učitelj je tudi velik ljubitelj knjig in petja. Pel je v raznih sestavih, celih petdeset let pa bil steber Moškega pevskega zbora Tabor z Opčin. V tem sestavu je pel od prvega do zadnjega dne delovanja zbora in mu tudi predsedoval – vse do sredine decembra, ko se je Mešani pevski zbor Tabor dokončno poslovil od svojih poslušalcev.

VOJKO OREL, športni delavec pedagog, atletski trener in vestni zapisovalec zgodovine športa na Goriškem
Priznan športni delavec, upokojeni pedagog in atletski trener Vojko Orel iz Vrtojbe je velik ljubitelj športa in športnega dogajanja na Goriškem. Po upokojitvi je začel preučevati in zapisovati zgodovinska športna dejstva. Več let je neutrudno zbiral gradivo in pričevanja o razvoju športa, posebej nogometa, na Goriškem po drugi svetovni vojni. Bogata monografija je bila ob nedavni predstavitvi deležna velikega zanimanja športne in širše javnosti. To je že četrta Orlova publikacija o športu na Goriškem.

DUŠKO KALC, z openskim združenjem partizanov je pripravil umirjen, a mogočen odgovor neofašističnim provokacijam
Duško Kalc je predsednik openske sekcije Vsedržavnega združenja partizanov Italije (ANPI), ki skrbi za nastajajoči »Park miru« na Opčinah, kjer so bili 15. decembra 1941 ustreljeni obsojenci 2. Tržaškega procesa. Ko so člani italijanske neofašistične organizacije Casa Pound v dneh pred obletnico dogodka Opčine in Lonjer polepili s plakati, na katerih so ustreljene slovenske domoljube označili za teroriste, je združenje takoj reagiralo: vsakoletna počastitev na openskem strelišču v spomin žrtvam, na kateri se je zbrala ogromna množica slovenskih in italijanskih demokratov, je letos izzvenela kot umirjen, a mogočen odgovor neofašističnim provokacijam.

Kdo bo Osebnost Primorske meseca decembra?
Damir Skomina
Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia
Armando Škerlavaj
Vojko Orel
Dušan Kalc
Zadnji prispevki