Trenutno se predvaja:
31. julij 2020 ob 23:35 Osebnost Primorske

Kdo bo Osebnost Primorske meseca julija?

Kandidati so Ksenija Dobrila in Walter Bandelj, Ina Sulič, Davor Škerjanc in Jože Jeram. Glasovanje se zaključi opolnoči med sredo in četrtkom, 6. avgusta 2020.
Foto: Primorske novice in Primorski dnevnik
Foto: Primorske novice in Primorski dnevnik

1. KSENIJA DOBRILA IN WALTER BANDELJ
Ksenija Dobrila in Walter Bandelj, predsednica Slovenske kulturno gospodarske zveze in predsednik Sveta slovenskih organizacij, sta bila med glavnimi akterji pogajanj, ki so s podporo predsednikov Slovenije in Italije ter ob pomoči slovenske diplomacije privedla 13. julija do začetka vračanja tržaškega Narodnega doma Slovencem. Pot bo še dolga, nad spoštovanjem memoranduma o soglasju glede vrnitve pa bo bdela tudi Fundacija Narodni dom, ki sta jo krovni organizaciji Slovencev v Italiji skupaj ustanovili; ta bo prevzela lastništvo Fabianijeve palače v Trstu in začrtala novo poglavje v njeni zgodovini.

2. INA SULIČ
Magistrica inkluzivne pedagogike in zgodnjega učenja Ina Sulič je glavna koordinatorka projekta S prsti do znanja, v okviru katerega je doslej nastalo več kot 130 tipnih in tipno slušnih igrač iz blaga in lesa. Namenjene so predšolskim otrokom z okvaro vida. Izdelovali so jih tudi priporniki iz koprskega Zavoda za prestajanje kazni. Igrače bodo podarili Centru za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana. Še pred tem pa so jih razstavili, da bi širši javnosti približali svet v temi in pokazali, da je inkluzija vrednota.

3. DAVOR ŠKERJANC
Sežanski Tabor je bil v minuli sezoni edini predstavnik primorskega nogometa med elito. Sežanci so izpolnili tekmovalne cilje in se zanesljivo obdržali v družbi najboljših. Uspešno sodelovanje med glavnim pokroviteljem, vodstvom, stroko in nogometaši je tlakovalo pot do uspeha. Izpostaviti velja športnega direktorja Davorja Škerjanca, ki je našel učinkovite kadrovske rešitve, zadetek v polno je bil prihod trenerja Maura Camoranesija. Nekdanji svetovni prvak je poskrbel, da je sežanska zgodba presegla slovenske meje.

4. JOŽE JERAM
Jože Jeram z Bukovega je nase opozoril z organizacijo prenosa 90-letnega domoljuba Albina Pibernika do partizanske bolnice Franja. Dogodek je obšel Slovenijo kot globoko doživetje pogrešanih vrednot. Podobnih pohodov in srečanj v spomin na osvobodilno borbo je Jeram, podpredsednik društva za vrednote NOB Idrija-Cerkno, organiziral nič koliko. Vsestranski podjetnik, kmet, ki se je rodil skoraj dve desetletji po koncu vojne, vlaga brezmejno energijo v ohranjanje spomina; ceni svobodo in ne zdi se mu prav, da je partizanski boj, boj preprostih ljudi, omadeževan, pogosto pa kar zanikan.

NR

Kdo bo Osebnost Primorske meseca julija?
Ina Sulič
Jože Jeram
Davor Škerjanc
Ksenija Dobrila in Walter Bandelj
Zadnji prispevki