Trenutno se predvaja:
27. junij 2020 ob 09:44 Osebnost Primorske

Kdo bo Osebnost Primorske meseca junija?

Glasovanje se zaključi ob polnoči med sredo in četrtkom, 2. julija 2020. Glasujete lahko tudi v živo v programskem pasu Dopoldan in pol. Foto: Primorske novice
Glasovanje se zaključi ob polnoči med sredo in četrtkom, 2. julija 2020. Glasujete lahko tudi v živo v programskem pasu Dopoldan in pol. Foto: Primorske novice

JOŽE PIRJEVEC
Tržaški zgodovinar dr. Jože Pirjevec je v začetku junija praznoval 80. jubilej. Prav takrat je pri Cankarjevi založbi izšla njegova nova knjiga, monumentalno delo z naslovom Partizani. Vanjo je Pirjevec vložil več desetletij raziskovalnega dela in preučevanja najpomembnejših svetovnih arhivov, ki so se odpirali zlagoma, z vztrajnostjo iskalca resnice pa je svoje vedenje ves čas dopolnjeval. V obsežnem delu se avtor osredotoča na drugo svetovno vojno na jugoslovanskih tleh, ponuja celosten prikaz nastanka in razvoja partizanskega gibanja in ga postavi v evropski okvir.

JANA LUDVIK
Izolanka Jana Ludvik je že vrsto let kapetanka ženske vrste izolskega namiznoteniškega prvoligaša Arrigoni, ki mu je predana kot neke vrste razširjeni družini. Bistveno je prispevala še k četrtemu zaporednemu naslovu prvaka, poleg tega pa jo je vodstvo prve lige izbralo še za najboljšo igralko sezone. Pri 35 letih, ob delu in po dveh materinstvih, ni izgubila prav nič športne ostrine. Čeprav se je v ligi borila z mlajšimi tekmicami, njeni obrambni igri na domači sceni le tu in tam kdo pride do živega. V celotni sezoni je izgubila samo tri dvoboje, na zaključnem turnirju najboljše četverice za naslov prvaka pa je premagala vse tekmice.

IGOR POLANC
Igor Polanc je gonilna sila projekta male Planice, kompleksa treh skakalnic, ki nastaja nad vasjo Kovk na Ajdovskem. Poleti 2015 je 45-člansko društvo in številne prostovoljce iz vasi Predmeja, Otlica in Kovk prvič popeljal na 900 metrov visoko delovišče, v labirint od žleda polomljenih drevesnih debel. V petih letih je skupaj s sodelavci premagal številne naravne, birokratske in denarne ovire. Te dni glavna 35-metrska skakalnica s keramično smučino in doskočiščem iz umetne mase že kaže skoraj končno podobo. Julija bodo na njej prvi treningi, avgusta pa bo na vrsti že uvodna tekma.

Kdo bo Osebnost Primorske meseca junija?
Jože Pirjevec
Jana Ludvik
Igor Polanc

Zadnji prispevki