Trenutno se predvaja:
30. maj 2020 ob 06:30 Osebnost Primorske

Kdo bo Osebnost Primorske meseca maja?

Kandidati so Jelena Vukmir, Luisa Gergolet, Marko Kravos ter Simon Kastelic in Mateja Kralj. Glasovanje se zaključi opolnoči med sredo in četrtkom, 4. junija 2020.
Foto: Primorske novice, fotomontaža raKp
Foto: Primorske novice, fotomontaža raKp

Jelena Vukmir - profesorica, ki slovenščino in italijanščino uči na 'naraven način'
V okviru kandidature Nove Gorice in Gorice za Evropsko prestolnico kulture že dva meseca poteka brezplačni tečaj Nauči se italijansko in slovensko z GO! 2025. Velik odziv je organizatorje, Ekipo GO! ter novogoriško in goriško občino, izjemno presenetil, saj virtualni pouk trenutno obiskuje več kot dva tisoč tečajnikov. Velike zasluge ima profesorica Jelena Vukmir iz Nove Gorice, ki tečajnikov ne »muči« z zapletenimi slovničnimi pravili, temveč snov podaja na preprost, hudomušen in razumljiv način. Prav to je povzročilo vedno večje povpraševanje, zaradi katerega so morali učenje slovenščine in italijanščine podaljšati. Največja ovira pri sporazumevanju v čezmejnem goriškem prostoru je zagotovo jezik, zaradi takšnega navdušenja pa je pričakovati, da bo v prihodnje to vedno manjša težava.

Luisa Gergolet, ravnateljica Narodne in študijske knjižnice Trst-Gorica
Ko na domačih policah ni bilo več neprebranih pravljic in so bile knjižnice prisilno zaprte, so se pri Narodni in študijski knjižnici v Trstu in Gorici odločili, da bodo pravljice kar same obiskale slovenske otroke. Ravnateljica Luisa Gergolet in njene kolegice so v dobrih dveh mesecih prebrale, posnele in poskrbele za montažo 125 pravljic: njihova akcija Pravljice na obisku je na YouTubu presegla 25.000 ogledov in tako pripomogla k utrjevanju slovenskega jezika med najmlajšimi bralci, ki že od konca februarja nimajo dostopa do šolskih prostorov. Pozabile pa niso niti na najstarejše in v sodelovanju s krožkom KRUT poskrbele za brezplačno dostavo knjig upokojencem na dom.

Marko Kravos, pesnik, prevajalec
Tržaški pesnik, prevajalec in urednik se opredeljuje s štirimi besedami: kamen, morje, nebo in knjiga. Prav v knjigo je zaljubljen že od mladosti in zanjo je zastavil svoje osebno in poklicno življenje. Kot pesnik je verzom vdahnil svojo tržaško identiteto in mediteransko naravo, kot prevajalec utira pot pesniškim stikom, kot urednik pa je širil obzorja s primorsko literaturo. Še zmeraj živo prisoten povsod, kjer se širi bralna kultura, nazadnje kot predsednik Bralne značke in, kjer je beseda o sožitju, kot vodja tržaške skupine 85. Je tudi dobitnik nagrad, ki sta kronali zadnje obdobje: Schwentnerjeva nagrada na knjižnem sejmu in februarsko Prešernovo odličje v Trstu za življenjsko delo.

Simon Kastelic in Mateja Kralj, jedro sežanskega Društva Konstruktivist
Skrbnica Kosovelove sobe Mateja Kralj in slikar Simon Kastelic sta kmalu po začetku karantene zagnala projekt Nova doba prihaja. S praznega oglasnega prostora v središču Sežane in na facebooku je Kasteličeva upodobitev Srečka Kosovela z masko in rokavicami pozivala, naj se na koronadobo odzovemo in premislimo, kakšno družbo si želimo. 27. maja, na dan Kosovelove smrti, je društvo projekt sklenilo s spletno predstavitvijo lične žepne knjižice Odprto.02, razširjenega in dopolnjenega izbora Kosovelovih pesmi in misli. Prva izdaja te zbirke je lani navdušila celo legendarno Patti Smith, ki je v Trstu pred koncertom iz angleške različice prebrala pesem Majhen plašč.

Kdo bo Osebnost Primorske meseca maja?
Jelena Vukmir
Luisa Gergolet
Marko Kravos
Simon Kastelic in Mateja Kralj
Zadnji prispevki