Trenutno se predvaja:
30. november 2019 ob 06:30 Osebnost Primorske

Kdo bo Osebnost Primorske meseca novembra?

Kandidati so Tullio Simeoni, Marko Peljhan, Vanja Korenč, Matjaž Gergeta in Boris Šuligoj. Glasovanje se bo končalo opolnoči med sredo in četrtkom, 5. decembra.
Foto: PN, montaža RaKP
Foto: PN, montaža RaKP

TULLIO SIMEONI
Tullio Simeoni je dolgoletni odbornik nogometnega kluba Kras Repen; je Italijan, ki je z vso družino močno vpet v društveno življenje Slovencev v Italiji. Dogodek, ki bi se lahko tragično končal, ga je tesno povezal tudi z odbojkarskim klubom Sokol. Ko se je na igrišču zgrudila igralka, je upokojeni zdravstveni delavec in reševalec stekel od doma do dvorane, kjer je pograbil defibrilator in rešil mlado življenje. Zahvaljujoč hitremu in učinkovitemu posredovanju Tullia Simeonija je zdravje športnice iz dneva v dan boljše.

MARKO PELJHAN
Na 58. beneškem bienalu, najstarejšem in obenem enem največjih prizorišč sodobne umetnosti, je slovenske barve letos zastopal Marko Peljhan, ki že več kot trideset let deluje na meji med umetnostjo, tehnologijami in znanostjo. Predstavil se je s hipersoničnim plovilom System 317, ki je neke vrste kolonizacijsko, apokaliptično in piratsko orodje. V njem združuje vizijo, potencial in nezmožnost dokončnega izhoda iz hitro propadajočih planetarnih razmer. Peljhan je eden najbolj prepoznavnih novomedijskih umetnikov v Sloveniji.

VANJA KORENČ
Vanja Korenč je gledališka pedagoginja, ki neizmerno ljudi teater. Je vodja festivala Pri svetilniku, preko katerega se otroci spoznavajo z gledališčem. Ko je prevzela vodenje festivala, je Gledališče Koper obiskalo 2.500 otrok. Lani jih je bilo dobrih 6.000, letos pa je Svetilnik v gledališče pripeljal že 9 tisoč šolarjev iz obalnih in kraških občin. Ti pa niso videli le predstav, Vanja Korenč jih je popeljala tudi v zaodrje, kjer so pokukali v skrite prostore in spoznali vse gledališke poklice.

MATJAŽ GERGETA
Predsednik sveta Krajevne skupnosti Jagodje – Dobrava, Matjaž Gergeta, je prebivalce Jagodja in z njimi vse občane Izole pripeljal do velike zmage, ki bo morda navdih tudi drugim v Sloveniji. Pošta Slovenije je nameravala zapreti poslovalnico v Jagodju, čemur so se prebivalci pod vodstvom krajevne skupnosti uprli in jo uspeli zadržati vsaj še za dve leti. Podprli so jih podjetniki, društva, organizacije in drugi. Proti zaprtju so zbrali 2372 podpisov, na svojo stran so pridobili tudi občino z županom na čelu. O zapiranju pošt je razpravljal tudi odbor za gospodarstvo državnega zbora.

BORIS ŠULIGOJ
Boris Šuligoj je novinar. Zanj novinarstvo ni le poklic, za novinarstvo živi. Je kronist časa in prostora. Kot dopisnik Dela je več kot štiri desetletja pisal o Primorski, njenih ljudeh in njihovi mentaliteti, morju, gospodarstvu, zgodovini, odnosih v obmejnem prostoru. Zapisal je nešteto intervjujev z znanimi osebnostmi, a tudi s preprostimi ljudmi, ki so mu zaupali in pripovedovali svoje resnice. Zajetno mero konstruktivne kritike je podajal s satirično kolumno Brodet s škarpeno. Društvo novinarjev mu je podelilo nagrado za življenjski prispevek k slovenskemu novinarstvu.


Kdo bo Osebnost Primorske meseca novembra?
Tullio Simeoni
Marko Peljhan
Vanja Korenč
Matjaž Gergeta
Boris Šuligoj

Zadnji prispevki