Trenutno se predvaja:
7. julij 2018 ob 15:10Osebnost Primorske

Osebnost Primorske meseca junija je Igor Crnić

Častni naziv bo prejel vodja Reševalne službe slovenske Istre, letošnji dobitnik zlatega znaka, najvišjega priznanja Zbornice zdravstvene in babiške nege.
Igor Crnić
Igor Crnić je nudil nujno pomoč tudi udeležencem Istrskega maratona. Foto: Osebni arhiv

Osebnost Primorske meseca junija je Izolan Igor Crnić. Zbornica zdravstvene in babiške nege mu je letos za njegovo udejstvovanje podelila najvišje priznanje, zlati znak. Življenja rešuje že 25 let, prav toliko časa je tudi zaposlen v Zdravstvenem domu Izola. Vodi službo Reševalne službe slovenske Istre, prej je bil 19 let operativen na terenu. Tako zlatega znaka kot imenovanja za osebnost Primorske ni pričakoval: "Sem presenečen in tudi hvaležen. Štejem si v čast, da se je vse to zgodilo, pričakoval pa resnično nisem. Seveda pa sem izjemno vesel, saj lahko tako širši javnosti predstavim medicinske sestre in zdravstvene tehnike, ki smo med vami v uniformah reševalcev in seveda poklic."

Poklic reševalca je Crnić nadgradil z aktivnim sodelovanjem v stroki, raziskovanjem, sodelovanjem pri izobraževanjih in organizaciji strokovnih srečanj doma in v tujini, piše strokovne članke in predava. Poglavitna področja njegovega dela so predvsem problematika pristopa poškodovanemu otroku, profesionalni razvoj reševalcev, timsko in interdisciplinarno delo v nujni medicinski pomoči, zdravstveno varovanje na javnih dogodkih ter odnosi v kolektivu. "V nujni medicinski pomoči je komunikacija ključni sestavni del celote. Reševalne ekipe so timi. Reševanje je tisti najbolj adrenalinski del poklica. Opravljamo pa tudi druge naloge, kjer življenje ni neposredno ogroženo. Reševalec se srečuje z ljudmi ob zelo občutljivih trenutkih, zato mora biti pripravljen iti dlje in dati več. Največje obremenitve navadno pridejo za nami, ko je vsega konec. Najtežje za predelati so intervencije, kjer so bili vpleteni otroci, še posebej, če se ni izšlo kot bi se moralo. Sicer pa v Sloveniji trenutno poteka usposabljanje kolegov, ki bodo na razpolago za psihosocialni pomoč kolegom v stiski. Projekt bi do konca leta moral steči in pomeni korak naprej v kvaliteti podpore reševalcem."

Crnić je sodeloval pri vseh projektih, usmerjenih v razvoj enote in organizacije sistema nujne medicinske pomoči na slovenski Obali ter pri pripravi nacionalne strategije in vzpostavitvi dispečerske službe zdravstva v Republiki Sloveniji: "Imamo na kaj biti ponosni. Vzpostavitev tega, kar imamo na Obali, je pomembna zato, ker pomeni lažje delo vseh udeleženih, večja dostopnost za paciente in bolj racionalna poraba javnega denarja. Danes je nujna medicinska pomoč na slovenski obali produkt sinergije štirih zavodov: ZD Koper, ZD Izola in ZD Piran ter Splošne bolnišnice Izola. Našli smo skupno pot in celo s prihranki organizirali boljšo in dostopnejšo službo. Lani oktobra pa je v veljavo stopil nov pravilnik o dispečerski službi zdravstva, ki to službo dodeljuje UKC Ljubljana in se izvajanje načrtuje le še v Ljubljani in Mariboru za celo državo. Čemur nasprotujemo, saj smo v petih letih delovanja že pokazali konkretne rezultate. S tem je seznanjeno tudi Ministrstvo za zdravje, tako da računam, da bomo kljub vsemu našo dispečersko službo ohranili."

V celotni zgodbi pa zelo trpi kader, še poudarja: "Pacient vsekakor mora dobiti ustrezno oskrbo, sistem pa mora biti ustrezno financiran in organiziran. Jezi me, ker se mi zdi, da je sistem dober, celo denar obstaja, problem pa je, ker je vse podrejeno interesnim skupinam in temu je težko iti nasproti. Ostajamo preobremenjeni in poslušamo izgovore v obliki razlogov in razlag."

Crnić, ki je pravzaprav želel biti detektiv, a je njegovo življenje zdaj dobesedno poslanstvo v zdravstvu, zase pravi, da je vztrajen, radoveden in perfekcionist. Vsekakor pa daje na prvo mesto iskrenost: "Če že ne morem biti iskren ali pa morda menim, da ni prav, da bi bil, sem raje tiho. Vedno pa pravim, da karkoli se zgodi in te ujezi, pomisli, da so morda drugi razlogi zadaj, ki jih ne poznaš. Zase tudi vem, da karkoli mi bo zaupano, bom delal 101%, ker drugače ne znam oziroma ne želim." To poletje se veseli tudi vzpostavitve prve enote reševalcev na kolesih.

Projekt Osebnost Primorske teče že štirinajsto leto. Do lanskega leta so ga pripravljale tri medijske hiše: Radio Koper, TV Koper in Primorske novice. V letošnjem letu pa se nam pridružujeta še dve, to sta Radio Trst A in Primorski dnevnik

Mateja Brežan

Več o Igorju Crniću lahko izveste v pogovoru z njim:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki