Trenutno se predvaja:
6. junij 2020 ob 12:41 Osebnost Primorske

Profesorica, ki slovenščino in italijanščino uči na 'naraven način'

Jelena Vukmir kar žubori. Na ta zven potoka ali reke človek pomisli, ko jo posluša ali si na spletu ogleda njen tečaj učenja slovenskega in italijanskega jezika »Nauči se italijansko in slovensko z GO! 2025«.
Osebnost Primorske meseca maja. Foto: Leo Caharija/Primorske novice
Osebnost Primorske meseca maja. Foto: Leo Caharija/Primorske novice

Tečaj poteka v okviru kandidature Nove Gorice in Gorice za Evropsko prestolnico kulture že dva meseca in je brezplačen. "Nauči se italijansko in slovensko z GO! 2025" je naslov tečaja. Velik odziv je organizatorje, Ekipo GO! ter novogoriško in goriško občino, izjemno presenetil, saj virtualni pouk trenutno obiskuje več kot dva tisoč tečajnikov. Velike zasluge ima profesorica Jelena Vukmir iz Nove Gorice, ki tečajnikov ne »muči« z zapletenimi slovničnimi pravili, temveč snov podaja na preprost, hudomušen in razumljiv način. Jelena pravi:

"Pri učenju jezika ni napak, to je le del procesa. In če smo se naučili materinščine, se lahko naučimo tudi tujega jezika."

Njen naravni način podajanja snovi je zagotovo povzročil vedno večje povpraševanje, zaradi katerega so morali učenje slovenščine in italijanščine podaljšati. Največja ovira pri sporazumevanju v čezmejnem goriškem prostoru je zagotovo jezik, zaradi takšnega navdušenja pa je pričakovati, da bo v prihodnje to vedno manjša težava. Jelena Vukmir je univerzitetna diplomirana profesorica italijanščine, hrvaščine, srbščine in makedonščine. Poučevati je začela že v študentskih letih, na različnih tečajih za mlade in odrasle, od leta 2013 je zaposlena na Mladinskem centru Nova Gorica, kjer koordinira področje preventive. Rada ima življenje, ljudi, živali, potovanja, hrano, psihologijo, ples, gibanje. In kaj jo osreči?
"Ko vidim, da sem sodelovala pri tem, da je še nekdo srečen in zadovoljen."

Z osebnostjo Primorske se je pogovarjala Nataša Benčič.


Zadnji prispevki