Trenutno se predvaja:
9. september 2018 ob 10:31 Osebnost Primorske

Valter Mlekuž: Največja nagrada je hvaležnost

Osebnost Primorske meseca avgusta je bovški župan, ki je priskočil na pomoč mladim kubanskim plesalcem.

Poudarki

  • Kandidati za mesečno osebnost Primorske so v avgustu bili še duša Kraške ohceti Vešna Guštin Grilanc, piranski župnik Zorko Bajc, dekle z motorko Ines Frančeškin in poet fotografije Jaka Ivančič.

Človek z velikim Č. Tako smo zapisali v našo nominacijo in res je tako. Človek, ki je ukrepal človeško takrat, ko se je zdelo, da je razum močno popustil. Hvaležnost kubanski plesalcev je neizmerna in vtis o Sloveniji, kljub vsemu – dober. Doma so in od tam so se mu že oglasili s prisrčno zahvalo. Moralno podporo pa je čutil, ne le v svojem Bovcu, pač pa širom Slovenije, saj so ga klicali in ponujali svojo pomoč številni znani in neznani ljudje.

Valter Mlekuž premore veliko empatije, rad pomaga ljudem v stiski. Tudi v primeru stiske mladih kubanskih plesalcev je najprej reagiral kot človek in šele nato kot bovški župan. “Ko sem videl nemočne ljudi, nisem mogel dopustiti, da bi dobili občutek, da so sami. Nekaj najlepšega je, če lahko pomagaš,” pravi Mlekuž. Kot oče je stal mladim med 18 in 22 leti ob strani. Zaznal je veliko podporo celotne Slovenije. "Od vsepovsod so me klicali in bodrili, od bivših ustavnih sodnikov do poslancev, igralcev...Nisem vedel, kakšen bo odziv. Toda zelo hitro sem reagiral, kar iz svojega žepa bi plačal 7000 evrov, če bi bilo potrebno".

Na srečo se je vse dobro izšlo, primer pa je spodbudil razmišljanje o pomanjkljivosti zakonodaje in tudi o pomanjkanju občutka za pravo mero, sorazmernost, ko jo je treba uporabljati. In ne le to, spodbudil je ponoven razmislek o človeški solidarnosti, o tem, kako Slovenci vendarle znamo stopiti skupaj, ko je to potrebno.

Valter Mlekuž se je rodil v Čezsoči, odraščal je v skromni družini. Mama mu je vedno govorila, pravi: "Sin, bodi dober. Če ljudem ne moreš pomagati, jim tudi slabega ne smeš želeti. In to me vodi že vse življenje. Pomagam, kjer lahko, organiziram dobrodelne prireditve, poslušam Človeka in posebej sem ponosen na to, da smo v Bovcu tako povezani in vsi delamo za dobro kraja.«

Nataša Benčič

Pogovor z Valterjem Mlekužem lahko poslušate s klikom na zgornjo povezavo.


Zadnji prispevki