Trenutno se predvaja:
10. avgust 2019 ob 13:18 Osebnost Primorske

Z odstranjevanjem nevarnih ostankov vojn rešujejo življenja

Osebnost meseca julija je Darko Zonjič, poveljnik državne enote za neeksplodirana ubojna sredstva, ki ima sedež v Novi Gorici.
URSZS
Darko Zonjič ob italijanskih granatah, ki k sreči niso nikoli poletele proti ciljem na naši strani. Foto: URSZS
Osebni arhiv

Osebni arhiv

Osebni arhiv

Osebni arhiv

Darko Zonjič je poveljnik državne enote za neeksplodirana ubojna sredstva, ki ima sedež v Novi Gorici. V njej deluje 33 prostovoljcev iz vse države, ki so usposobljeni in izurjeni za odstranjevanje nevarnih ostankov iz prve in druge svetovne vojne. V zadnjih petnajstih letih so opravili več kot šest tisoč intervencij in uspešno uničili več kot 100 tisoč kosov granat, ročnih bomb, min in topovskih vžigalnikov. Skupaj je nabralo za 130 ton materiala in popisi še zdaleč niso končani. Pogosto je slišati, da je neeksplodiranih granat na Primorskem še vedno toliko, da odpovedo detektorji kovin. "To drži," pravi Zonjič. "Ko so kopali za ureditev krožišča na Sveto goro v Solkanu, so delavci naleteli na predmete, ki so detektorje kovin prej zmedli kot kaj drugega. Takrat smo se odločili, da gre zaupati zgolj človeku, izkušnjam in očesu. Z izkopavanjem smo nadaljevali počasi, skorajda ročno."

So leta, ko so nabrali za pet ton takšnih neeksplodiranih ubojnih sredstev, so pa že zabeležili tudi leta, ko se jih je nabralo za 14 ton. Dela jim ne bo zmanjkalo: "Jaz zagotovo ne bom prišel do konca z iskanjem in beleženjem vseh odvrženih ubojnih sredstev v vojnah. Na milijone jih je bilo. To je delo, ki ga bodo opravljale še naslednje generacije."

V vseh letih odkar Darko Zonjič poveljuje državni enoti za neeksplodirana ubojna sredstva so našli in identificirali že več kot 500 različnih vrst kosov. Prav pred kratkim na območju Kopra še enega, ki ga do zdaj niso uspeli prepoznati. Identificirali so ga šele s skupnim sodelovanju s kolegi iz tujine: "Zdaj vemo, da gre za mornariški izstrelek, 135 mm. Na koncu smo prišli do zaključka, da je bil izstreljen iz neke angleške ladje."

Vztrajnost in predanost sta dve glavni značilnosti članov te enote in naj bi bile tudi bodočih generacij. Vsak od 33-ih članov enote opravlja svoj lastni poklic in delo v enoti opravljajo prostovoljno, z manjšo nagrado. Darko Zonjič je po poklicu strojevodja in zdaj dela kot inštruktor strojevodij. V več kot 30-ih letih, ko v prostem času opravlja to poslanstvo, so ga v službi vedno zelo podpirali. Prav tako doma. Z ženo je poročen 32 let, imata tri hčerke in 4 vnuke. Vsi so ponosni nanj, po odzivih sodeč pa tudi naši poslušalci. A Darko se ne počuti junak, pravi. Strah je skozi leta pretvoril v popolno pripravljenost in osredotočenost. »Delo z ubojnimi sredstvi nikakor ne sme postati rutina, to je lahko pogubno,« pravi in dodaja: "Najmanjša napaka te lahko stane življenja. V naši enoti do poškodb nikoli ni prišlo, se pa dogajajo. Največkrat med zbiratelji." Vsako tako sredstvo je treba v primeru najdbe prijaviti in izkušeni strokovnjaki bodo poskrbeli, da bo tudi ustrezno odmaknjeno s kraja najdbe. "Vse drugo je igra z življenjem," opozarja tudi naš sogovornik. Na to opozarjajo tudi mlade po šolah.

Nihče ne ve, koliko življenj so rešili. "Vsaka intervencija je posebna. Pomembno je, da smo z odstranitvijo bojnih sredstev gotovo tudi rešili kakšno življenje. To delo je neprecenljivo, nevarno in večinoma neopazno," je povedal Zonjič ob prejemu državnega odlikovanja red za zasluge. Po razglasitvi osebnosti Primorske meseca julija pa je ta »neopaženost« zagotovo dobila drugačen pomen.

Na Radiu Koper mu iskreno čestitamo. Prav tako pa tudi Ottaviu Brajku, Jariju Jarcu in Slobodanu Bobanu Milunoviću, za katere smo prepričani, da bo mesecev julijev, ki jih bodo posebej zaznamovali, še veliko.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki