Trenutno se predvaja:
21. januar 2021 ob 09:26 Glasba

Federica Lo Pinto: skladateljica, pevka, dirigentka in harmonikarica

Federica Lo Pinto, 23-letna študentka ljubljanske Akademije za glasbo pripravlja magisterij iz kompozicije.Na Umetniški gimnaziji v Kopruje maturirala iz harmonike in se uveljavila kot pevka. Danes osvaja občinstvo tudi s svojimi skladbami.
Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Čeprav je italijanskega rodu, rojena v Trstu, je Federica Lo Pinto v sosednjih Miljah obiskovala slovenske šole in si za glasbeno izobraževanje izbrala Slovenijo. Njen oče, učitelj glasbe in zborovodja na italijanskih šolah po vsej Istri, je spoznal, da je znanje slovenščine zelo koristno, zato je tudi njene mlajše sestre in brata vpisal na slovenske šole, pa tudi na Glasbeno šolo Koper. Tako v družini s petimi otroki poleg pevke in skladateljice s harmoniko muzicirajo še violinistka, flavtistka in tolkalec. Najmlajši pa bo verjetno igral trobento. Federica je maturirala pod mentorstvom Erike Udovič Kovačič, a se istočasno učila petja pri Tanji Grlica in Andreju Makorju ter se uveljavila kot izvrstna solistka Dekliškega zbora Glasbene šole Koper, ki ga vodi Maja Cilenšek. In prav vsem pedagogom je izjemno hvaležna za vse, kar so ji dali. Hvaležna je tudi sestri Karmen Koren, ki jo je kot zborovodkinja otroškega zbora Kraški cvet v Trebčah že v rosnih letih naučila ljubiti glasbo. A vse dokler ni prišla na koprsko šolo, ni vedela, kako se lotiti instrumenta, kaj pomeni zares vaditi, kaj je skupinsko muziciranje, kako se lotiti teorije, harmonije, kontrapunkta, kako sploh nastane skladba. To ji je odkril Ambrož Čopi, ki ji je tudi prvi namignil, da bi lahko študirala kompozicijo. In tako je pristala na Akademiji za glasbo v razredu prof. Uroša Rojka, s katerim se zelo dobro razume, zato jo pouk pri njem zelo navdihuje. Že v prvem letniku je za svoj zbor napisala skladbo »Il respiro« (Dihanje), ki so jo dekleta zelo uspešno krstila na Bienalu sodobne glasbe v Kopru. Njene partiture v zadnjem času izvajajo tudi Mešani zbor Obala, Simfoniki RTV Slovenija, Godalni kvartet Dissonance in drugi.

Primorski glasbeni talenti
V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki vsak četrtek ob 20. uri uvaja oddajo Glasbeni abonma, predstavljamo najbolj obetavne mlade glasbenike, ki dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. Tokrat bo naša gostja 23-letna vsestranska glasbenica, študentka Akademije za glasbo v Ljubljani, Federica Lo Pinto iz Milj, ki se je kljub italijanskim koreninam šolala v slovenščini. Ob živahnem pogovoru z njo boste lahko prisluhnili njenim skladbam v izvedbi Dekliškega zbora Glasbene šole Koper, Simfonikov RTV Slovenija, Mepz Obala in Ansambla Studia za sodobno glasbo, v posnetkih Koralnega zbora AG in vokalne skupine Gallina pa jo boste lahko slišali tudi kot vokalno solistko.

Njena skladateljska pot je še vedno eksperimentiranje in »iskanje načina, kako z glasbo zapisati abstraktne misli, ki jih imam v sebi,« pravi Federica. Kot pevka je danes članica več odličnih vokalnih zasedb, med katerimi so tudi Komorni zbor Akademije za glasbo, Mepz Obala, Musica Emonica in vokalna skupina Gallina. Preizkusila pa se je tudi kot zborovodkinja; z otroškim zborom Vesela pomlad je na Opčinah s svojo glasbo oblikovala otroško glasbeno predstavo »Zvezde pomladi«, ki je po majski premieri doživela še pet ponovitev. Januarja 2019 so na Lisztovi akademiji v Budimpešti krstno izvedli njeno mini opero »Uspavanka v sobi brez oken«, ki so jo ponovili tudi v Brnu na Češkem in v ljubljanskem Kinu Šiška. Junija lani so izvedli njen koncert za tolkala »Il sapore della dignità«, ki ga je posvetila italijanskemu sodniku Falconeju, žrtvi atentata mafije na Siciliji, od koder izvira tudi njena družina. Septembra je sodelovala v projektu ansambla Recherche v Freiburgu, v Nemčiji je tudi pela z vokalno skupino Gallina, ki je oktobra koncert »S harmoniko od Evrope do Amerike« ponovila še v Kopru in Ljubljani, in potem … vse tiho je bilo.
Ja, potem je vse potihnilo, nič več petja, nič več odrov, še manj občinstva. A Federica se ne pritožuje: »Imam pravzaprav srečo, saj imam še veliko dela s kompozicijo.« Polna pozitivne energije se je zaprla v svojo skladateljsko delavnico, kjer intenzivno komponira in upa, da bo jeseni že končala svoj magistrski študij. A zapreti v osamo to radoživo, energično in karizmatično glasbenico, ki s svojo duhovitostjo in ustvarjalnostjo»v vsako skupino prinese dobro vzdušje in smeh, je velika škoda,« pravi tudi njena zborovodkinja Maja Cilenšek: »Federica je odlična pevka z ogromnim razponom. Poje praktično karkoli, od prvega soprana do drugega alta.« Zato ni nič čudnega, če jo tako zanima opera, ki združuje več umetnosti in vselej pripoveduje zgodbo.

Federica Lo Pinto bo na svoji glasbeni poti verjetno združevala kar tri kariere: pevsko, zborovodsko in skladateljsko. Če je ne bo zaneslo na kakšen otokali v kakšno daljno deželo, kjer bi z velikim veseljem in zanimanjem raziskovala tradicionalno ljudsko kulturo ...

Lea Hedžet


Zadnji prispevki