Trenutno se predvaja:
4. oktober 2019 ob 09:00 Glasba

25 let vokalne skupine Vinika

Izvirno, srčno, navdušujoče … kot v pesmih Ferija Lainščka.
Foto: Radio Koper/Andrej Colja
Foto: Radio Koper/Andrej Colja

V lični publikaciji je 25 skladb za ženski sestav, ki so jih sodobni primorski skladatelji napisali prav za ta briški sestav. Slavnostni gost večera je bil prekmurski pesnik, pisatelj, scenarist in dramatik Feri Lainšček, katerega pesmi Viniko navdihujejo vedno znova in znova.

»Kdo bi si mislil, da bo za skupino razposajenih deklet, ki so rada žlobudrala in našla razlog za smeh prav v vsem, kar jih je obkrožalo, nastal tak opus njim posvečenih skladateljskih del,« je med drugim v uvodu v zbirko napisala Danila Zuljan Kumar, ki v vokalni skupini Vinika vztraja že od samega začetka.

Danes v sestavu prepeva 18 pevk, med njimi je največ Brik, a so tudi iz Nove Gorice, Dornberka in drugih bližjih krajev. »Vedno pravimo, da tudi tiste, ki niso Brike, morajo imeti vsaj kakšno povezavo z Brdi. Če ne drugače, vsaj kakšno zanimanje do Bricev, Brik, briške kulture,« dodaja Kumarjeva. Pripadnost briškim koreninam, kulturi, pa tudi kulinariki, Vinika izrazi prav ob vsaki priložnosti. Številne pa sestav navdušuje tudi zaradi občudujoče povezanosti. Prav to zelo rada izpostavi tudi zborovodkinja Franka Žgavec: »Vinika je krasna družba deklet in žensk, v kateri močno izstopajo prijateljstvo, sodelovanje in skrb za skupno delo. To poteka enoglasno, saj so prav vse enako zavzete. Res je, da sicer tudi veliko klepetajo in tako večkrat motijo vadbo, a, ko sta potrebna resnost in delo ob pripravah na kakšno prireditev ali koncert, se resnično maksimalno potrudijo.«

In izkazale so se tudi za letošnji jubilejni koncert, ki je izzvenel dovolj posebno, programsko zanimivo in izvirno ter navdušujoče za številne obiskovalce v vili Vipolže. Čudovito zbirke 25 pesmi, ki so jih uglasbili Radovan Kokošar, Štefan Mauri, David Klodič, Patrick Quaggiato, Dušan Prašelj, Avgust Ipavec, Mirko Rebolj in Ambrož Čopi je ob tej priložnosti predstavila nekdanja pevka, sicer briška mezzosopranistka in muzikologinja Martina Kocina: "Zbirka je za slovensko žensko zborovsko literaturo resnično dobrodošla, je namreč zanimiva in raznolika, saj so v njej objavljene tako izvirne avtorske skladbe kot priredbe ljudskih pesmi, skladbe z inštrumentalno spremljavo in cikel božičnih pesmi."

Le redki zborovski sestavi se, tako kot Vinika, lahko pohvalijo s tolikšnim številom skladb, ki so jih skladatelji posvetili prav njim. Med tistimi, ki za briško zasedbo ustvarja že 15 let, je goriški skladatelj Patrick Quaggiato: »Ta zbor je precej prožen, radoveden in predvsem dojemljiv za novosti in posebne izzive.«

Prav posebno vez pa so pevke v teh letih stkale tudi s Ferijem Lainščkom in prav njegove pesmi predstavljajo glavnino nove zbirke. Lainščka so zato tudi povabile na slavnostni koncert, saj je prekmurski melos, ujet v njegove besede, očitno močno navdahnil tudi primorske skladatelje. »S pevkami Vinike me povezujeta pristnost in srčnost, ki vejeta iz njihovega petja. Sestav očitno ne vodi neka želja po uspehu ali uveljavitvi, ampak verjetno želja po občutkih lepega, želja po iskanju nekega smisla, kar je lastno tudi mojemu ustvarjanju. In ustvarjanje je v bistvu iskanje občutkov lepega, iskanje smisla, razmišljanja o tem, kdo si in kam si namenjen, kaj bi rad, kaj si želiš. Človek si na to odgovarja na različnih nivojih, na koncu pa so čustva tista, ki zmagajo,« je po koncertu povedal Feri Lainšček.

Tatjana Gregorič


Zadnji prispevki