Trenutno se predvaja:
14. oktober 2019 ob 15:10 Glasba

2B: "Hotela sva poudariti, da ljudje želijo imeti vedno več - namesto da bi bili hvaležni za tisto, kar imajo!"

Tokratna zmagovalka rubrike Jesenska pesem in pol je skladba Ko bi jaz dvojca 2B, ki jo je predstavil Gašper Mihelič.

Poletje je sicer resda že mimo, a nagrada Danila Kocjančiča za obetavnega izvajalca ostaja … sta jo uspela unovčiti, ali sta kakor koli občutila, da sta se iz Portoroža domov odpravila z nagrado v žepu?

Potrebovala sva nekaj časa, da sva sploh dojela, da je to res. Nisva pričakovala, da bova dobila kakšno nagrado, šla sva zgolj zato, da si povečava krog ljudi, ki naju bodo spremljali še naprej. Nagrada je potrdilo, da sva na pravi poti, da dobro delava in nama je dala dodaten zagon pri nadaljnjem delu.

Ob nagradi, ki sta jo dobila na letošnjem MMS-u, je do letos je v skupini sodeloval še tretji brat Jernej, ki nadaljuje svojo pot kot avtor in tekstopisec za druge izvajalce … Razloga, da si bosta lahko po nečem zapomnila leto 2019, sta torej vsaj dva. Bi lahko rekla, daje leto 2019 za vaju prelomno za vaju?

Drži, letos se je zgodilo kar nekaj prelomnih potresnih sunkov, izdala sva komad "Najini koraki", ki so ga ljudje vzljubili in je bil kar visoko na glasbenih lestvicah. Pesem "Kot morje" je prejela to pomembno nagrado in je med samim nastopom priklicala nevihto ...

2B je ime glasbenega dvojca bratov Gašperja in Primoža Miheliča iz Bele Krajine. Zadnje mesece ste na našem valu poslušali pesem "Kot morje", s katero sta si prislužila naziv najbolj obetavnega izvajalca na letošnjem festivalu Melodije morja in sonca v Portorožu, na Slovenski popevki pa sta pred enim mesecem nastopila s pesmijo Ko bi jaz. Radijska – nekoliko bolj country - različica te pesmi je sredi oktobra zbrala največ glasov.

Ob vajinem imenu se prebere "pronicljivi glasbeni dvojec …", pa "zasedba, ki jo povezuje glasba, strast do ustvarjanja ter skupna ambicija do uspeha" … Kaj je za vaju uspeh?

Največji uspeh za naju kot glasbenika je to, da pridobiš ljudi na svojo stran, da hodijo na koncerte ter da lahko od glasbe na koncu tudi živiš. Da s tem zaslužiš za kruh in da ob tem, kar delaš, uživaš.

Letos sta nastopila na dveh festivalih … vaju lahko pričakujemo na katerem tudi v prihodnje? Je to vajin način, da se skušata predstaviti ali pa približati čim širšemu krogu poslušalcev, osebni izziv, želja ali kaj drugega?

V preteklosti se nisva udeleževala festivalov, letos sva se odločila, da poskusiva. Ne vem, če se bova udeležila še kakšnega festivala, je pa, glede na to, da izvajalci pravzaprav na televiziji nimamo veliko priložnosti, da predstavimo svoje pesmi, festival zagotovo priložnost, da ljudje spoznajo tvojo glasbo.

Začetki 2B sicer segajo v leto 2009, ko ste izdali -takrat še trije bratje – prvi studijski album z naslovom Frnikule z desetimi avtorskimi skladbami. Nato je leta 2015 sledil album, ki ste ga poimenovali po sebi, in pred dvema letoma še Koromandija. Kdaj bo čas za predstavitev št. 4?

Ne bi rad prehitro povedal, ali bo to v prvi ali v drugi polovici prihodnjega leta, vendar zagotovo bo. Imava že osem demo posnetkov, pa tudi pesmi, ki so že v obtoku. Album bo imel pestro paleto skladb, tudi takšnih, ki bodo znale presenetiti ljudi. Res komaj čakava, da izide!

Sta precej aktivna na socialnih omrežjih, kjer sta nedavno spraševala, kje bi vaju še radi slišali na kakšnem nastopu v živo. Je med predlogi tudi kakšen primorski kraj?

Dobila sva tri predloge, in sicer Koper, Portorož in Piran. Lepo je vedeti, kje bi te ljudje radi slišali! Tako da zdaj že delava na tem, da bova lahko te koncerte tudi izvedla.

Očitno se znata prilagajati, a vendar vseeno ob tem ostaneta zvesta sebi; kot sta to storila na MMS-u, se je sedaj zgodilo tako tudi na Slovenski popevki. Kaj lahko povesta o skladbi, ki jo bomo pospešeno predvajali do prihodnjega ponedeljka? Recimo, za začetek, zakaj dve različici?

Ena različica je radio edit, drugi pa remix. Hotela sva narediti nekaj, kar bo za vsak okus - vsakemu svoje, torej. Važno pa je bistvo, ki se skriva v pesmi. "Ko bi jaz" je skladba, ki je mogoče na prvi pogled ljubezenska, vendar v sebi skriva veliko več. Besedilo ni samo ljubezensko, ampak na nek način družbeno kritično.

Anita Urbančič


Zadnji prispevki