Trenutno se predvaja:
27. december 2018 ob 11:43 Glasba

30 let pesmi Bela snežinka

Pesem je nekoč v Sloveniji veljala za ljudsko pesem. V resnici pa gre za staro italijansko kancono.

Foto: Radio Koper

Leta 1988 so pesem Bela snežinka v svoji obliki posneli člani ansambla Veter in postala je takojšnji hit. Po velikem uspehu so člani skupine iz Hrastnika, z vodjem Slobodanom Filipovičem, ki je obiskal Radio Koper, raziskovali izvor pesmi.

V Zagrebu so obiskali velikega hrvaškega glasbenika Maria Kinela, rojenega na Sušaku nad Reko (1921 – 1995), ki jim je povedal, da ima pesem korenine v neki italijanski kanconi. Kinel je pesem Sniježi napisal leta 1940 in tako je zares stara že 78 let. Pesem je na svoji avdiciji, leta 1943, prepeval pionir zabavne glasbe, Ivo Robič, ni pa znano, kdo je avtor slovenskega besedila pesmi.

Pozneje je dobila številne druge preobleke in je še danes največkrat predvajana skladba v decembrskih programih radijskih postaj.

Med poslušanjem prispevka se nam je oglasil poslušalec in razkril skrivnost priredbe:

Poslušam na vašem radiju 30-letnico "Bele snežinke". Italijanska pesem iz katere glasbe izvira Snežinka, je "Non dimenticar le mie parole", zelo stara italijanska pesem. Peli smo jo ob neformalnih srečanjih v takratni Mladinski skupini Pinko Tomažič (na koncu '80 let). Danes pa obvezno spada v naš "autobusni" program, ko gremo na turneje s Pinkoti. Pojemo jih kar eno skupaj z drugo, akordi so v glavnem delu v bistvu isti.


Zadnji prispevki