Trenutno se predvaja:
27. oktober 2020 ob 15:10 Glasba

Aleksander Novak: "Pomembno je v vsakdanjosti ohranjati toplino in ljubezen!"

Gost torkovega Dopoldneva in pol je bil primorski glasbenik Aleksander Novak, ki ga je pred leti pot zanesla na Gorenjsko, kjer sedaj živi in ustvarja. Ostaja pa povezan s Primorsko na več načinov. Med drugim tu nastaja tudi njegov novi album.
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Primorskega kantavtorja, ki nas je razveselil že z marsikatero melodijo, smo povabili v studio Hendrix. Nekateri ga poznajo zaradi dueta z Aniko Horvat, drugi ga poznajo zaradi njegovega dolgoletnega delovanja v društvu slepih in slabovidnih, kjer je vodil pevsko skupino. Življenje ga je prek Ljubljane ponesla na Gorenjsko, v naravo, kjer združuje vse poti in ljubezni.

Kot je povedal, je vsako njegovo življenjsko obdobje prineslo nekaj novega, med drugim tudi drugačen pristop k ustvarjanju, snemanju, in dodal: "Na koncu pa je pomembno, da v vsej vsakdanjosti, ki jo prinesejo leta, ohranjamo toplino, ljubezen, da pesmi samo pridobijo in ne izgubijo zanosa."

Razložil je tudi, zakaj je posnel spot za pesem Kraljica vseh kraljic ob slapu Peračica, predstavil ekipo, s katero sodeluje, in se ustavil pri producentu Janu Baruci. Kako sodelujeta na daljavo, je namreč zanimalo voditeljico. "Posnamem se na telefon, mu posnetek pošljem, nato se slišiva in predebatirava. Ko je čas, pa se tudi dobiva in posnameva."

Foto: Radio Koper

Spregovoril je tudi o dragoceni izkušnji igranja na ulici. "Naučil sem se, da ni nujno, da vedno znova na ulici igraš evergreene. Jaz sem igral izključno svoje pesmi. Tisti, ki so me slišali, so mi dali vedeti, da se čuti, da je to moja glasba. Od takrat naprej bolj sledim sebi, se bolj poslušam, tudi snemati sem začel drugače. To mi je prineslo tudi kakšen uspeh, še več spoštovanja in ljubezen od ljudi, kar je vredno še največ."

Kdaj bo izdal novi album? Zadnji je namreč izšel leta 2015. "Do zdaj imam posnetih 14 skladb in še eno neizdano pesem, ki sem jo posnel konec preteklega leta. Razmišljam, kako jo izdati, niso lahki časi. Doma imam tudi eno zelo lepo pesem, ravno v petek sem jo poslal Janu (Baruci - op. a.), komaj čakam, da se dobimo in nekaj ustvarimo. Album bi rad izdal vsaj na tak način, da bo izšel z vsaj tako lepo pesmijo, kot je Kraljica vseh kraljic, in da ga bom lahko predstavil tako, ko si zasluži. Prihodnjo pomlad, najkasneje do poletja."

Janja Lešnik

Aleksandra Novaka smo povabili v studio Hendrix

Zadnji prispevki