Trenutno se predvaja:
2. oktober 2019 ob 18:35 Glasba

Briški punkerji Pigs Parlament praznujejo 15 let

V soboto bodo v legendarni dvorani na Humu, ki je že gostila svetovna imena panka, odigrali koncert ob še enem mejniku, 15 let skakanja po odrih in ustvarjanja glasbe.

Leta 2004 je skupina neprilagojenih mladcev, ki se ni imela kam dati, dolgčas vsakdanjika začela preganjati z ustanovitvijo punk benda z imenom Pigs Parlament. Očitno se je ideja pojavila ob ravno pravem trenutku, da je okužila vse ljubitelje te alternativne glasbene zvrsti. Ostalo je zgodovina. Na obisk jih je povabil Boštjan Simčič.

Prvič: imeti bend. To je relativno enostavno. Če ne gre drugače: boben, kitara, bas, prostor za vaje posodi sosed. Drugič: imeti koncert. To je za odtenek težje. Moraš namreč pokazati in dokazati, da si zrel za na oder. Tretjič: imeti svoj tonski posnetek. Morda malo ploščo, kompilacijo, to so pa sanje. »Pigsi« jih živijo že 15 let. Izdali so tri studijske albume, sodelovali na različnih kompilacijah, imeli ogromno koncertov skoraj povsod po naši deželici, ki alternativne glasbene zvrsti, v tem primeru punk, posluša malce zadržano. Ampak recept za to nedvomno obstaja: "Vztrajnost. Toleranca. Sestanki, na katerih smo se skregali - s kreganjem namreč prideš do neke skupne točke ... En malo popusti, drugi tudi in potem lahko gremo skupaj naprej. Na koncu se namreč vedno izbere pot, ki odgovarja vsem. Mislim, da to pelje skupino naprej!"

Člani in članica skupine Pigs Parlament so z njo rasli. V vseh teh letih so dobro izpilili svoje tehnično znanje, kar jim omogoča izvirne dodatke v sicer ustaljene strukture punk rocka. Toliko časa že obstajajo, da jih lahko vprašamo, če so kdaj obupali. "Obdobja, da bi bili na neki krizni točki, se ne spomnim. Se pa spomnim obdobja med leti 2007 in 2009, ko smo zelo malo delali. Vaje smo imeli samo enkrat na dva meseca!!! To je bilo pred prvim albumom, tega smo naredili leta 2010 ... Je pa res, 15 let je kar dosti, se kar spremeniš, okolje okoli tebe se spreminja. Tako da mogoče je vsak od nas imel kdaj kakšen padec. Smo pa vseeno držali skupaj, kot ena družina. Vsak od nas je imel moment, ki mu kaj ni šlo prav, ma smo vse prebrodili."

Od leta 2010 ko so izdali prvi album, do danes ko jih imajo že tri, šest, če upoštevamo, da so zadnji izdelek izdali v treh delih, so ohranili svojo ostrino, ki jo imajo že od svojih začetkov, obenem pa ostajajo ista klapa. Fantje in dekle so odrasli, delajo, žurajo, srečujejo se z življenjskimi situacijami odraslih, vendar so ohranili ljubezen do dobre glasbe in jo še vedno ustvarjajo.

Z največjim punk rock festivalom pri nas Punk Rock Holiday so se spoprijateljili in vsako leto, se na povabilo organizatorjev, udeležijo festivala. Nepozabnih koncertov je pa še veliko. Legendarna dvorana na Humu bo v soboto, 5. oktobra 2019, spet polna dobre glasbe. »Pigsi« bodo v njej praznovali 15 let kariere. V dvorani, ki je gostila številna imena svetovnega punk rocka, v 90-ih tudi skupini NOFX in NUFAN.


Zadnji prispevki