Trenutno se predvaja:
6. januar 2020 ob 15:54 Glasba

Nana Milčinski se je poklonila dedku in babici

Posnetek Tako gre na sveti brez konca in kraja, ki je v rubriki Pesem in pol zbral največ glasov naših poslušalcev, je izšel na plošči v glasbeni slikanici Nanine pesmi.
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Prek koga ste spoznavali pesmi, smo seveda lahko že predvidevali, pa vendar: za kakšne in čigave pesmi gre?
Gre za pesmi, ki jih je moj dedek Frane Milčinski Ježek pisal o meni in zame, nekje od mojega rojstva pa do drugega, tretjega leta starosti. On jih je napisal, babica jih je pa brala. Že takrat sem jih počasi spoznavala ... In to se mi je zdelo eno tako lepo darilo: zdelo se mi je lepo, da jih uglasbimo in izdamo v slikanici, ker se mi zdi nekaj najlepšega, če starši, stari starši, tete ali pa strici, pač odrasli skupaj z otroki prebiramo knjigice in pesmice. To je po moje najlepša možna povezava, ki se lahko zgodi zelo zgodaj v življenju.

Ilustracije v slikanici je podpisala Mojca Fok, ki je imela pri delu popolnoma proste roke, kako to, da ste ji v tolikšni meri zaupali?
Predvsem zato, ker sem vedela, kaj lahko pričakujem. Vedela sem, da želi, da bi Nanine pesmi zaživele v malenkost nadrealističnih podobah. Mojca ima ima en tak poseben vesoljni svet z malimi drobnimi malenkostmi, ki se mi zdi, da otroke najbolj pritegnejo. Čeprav mogoče odrasli ne vidimo na tak način, ne vidimo več nekih malenkosti, otroci to znajo. Mojci sem rekla, da mi je všeč, če bi mi na vsaki slikici narisala neko frizurico. To je bil en tak napotek recimo, pri vsem ostalem pa je imela čisto proste roke. Zanimivo pa to, da potem ko sva se že dogovorili, da bo to naredila, sva izvedeli, da sva se kot punčki igrali na istem vrtu - pa se takrat nisva poznali. Tako, da verjetno so tudi določene povezave, ki se zgodijo z nekim namenom in nas nekaj vodi do nečesa - brez da bi vedeli, zakaj.

Pravite, da so vaše pesmi namenjene otrokom od 0 do 99 let …
Zdi se mi, da če ohranimo eno otroškost, tisto pozitivnost, tisto otroško dušo ... da nas potem lahko vedno pritegnejo neke določene stvari, kot so nas, ko smo bili otroci. Hkrati se mi pa zdi, da imajo Ježkove pesmi vedno eno globino. V rani mladosti bomo v teh pesmih videli zgodbo z ene strani. Kasneje lahko vidimo v njej tudi nekaj globljega, mogoče najdemo celo nek napotek za življenje. Zaradi tega se mi zdi, da nas lahko te pesmi kadar koli potegnejo vase, nas prepričajo, da se v resnici srečamo sami s sabo, z nečim, kar je globoko v nas.

Album glasbenih pesmi, o katerem govoriva, je dragocen del slovenske kulturno-umetniške dediščine. Besedilo za pesem "Tako gre na sveti brez konca in kraja" je zakrivil Frane Milčinski Ježek, vokal je tudi poznan ... Kaj pa glasba, kdo je poskrbel zanjo, pa za spremljevalne vokale?
Za glasbo je poskrbel Janez Dovč, on je napisal dve pesmi na plošči, ki je priložena slikanici, Peter Penko je bil producent, spremljevalna glasova sta pa Janez Hočevar - Rifle, ki je privolil, da bo na tej plošči moj dedek, in Anja Pavlin.

Kar nekaj mescev vas ni bilo na koncertnih odrih. Je sedaj, ko se je začelo novo leto, na tem področju kaj novega? Na Primorskem bi vas bili veseli ...
Tudi jaz vedno rada pridem na Primorsko! Vedno pravim, da bom, ko bom velika, živela na Primorskem. Se pa z Naninimi pesmimi dogaja ena zelo lepa stvar in sicer pripravljamo baletno-gledališko predstavo v koprodukciji s Cankarjevim domom Ljubljana in Opero baletom Maribor. To je torej moja novost, ki jo lahko pričakujete s septembrom. Glede koncertov pa trenutno nimam datumov, lahko pa obiščete mojo spletno stran - tam bodo vsi datumi takoj, ko bodo znani, tudi objavljeni.


Anita Urbančič


Zadnji prispevki