Trenutno se predvaja:
13. maj 2019 ob 14:11 Glasba

Noa Vilčnik: " Čakam pravi čas. Želela bi razširiti glasbo s pozitivnim prizvokom!"

V rubriki Pesem in pol je prejšnji teden zmagala skladba Novo upanje Noe Vilčnik.

Noa, nekako ne moremo mimo vašega priimka. Vaš oče je znana osebnost iz sveta glasbe. Vas to moti, omejuje? Vam gre na živce?

Ne, ne mi ne gre na živce, ker so mi všeč pesmi, ki jih piše. Pa tudi on mi daje sliko, kakšna naj bosta glasba in besedilo ...

Kako je nastala pesem Novo upanje, ki je zbrala na naši spletni strani največ glasov naših poslušalcev? Kdo se je podpisal pod besedilo, kdo pod glasbo?

Kot ste že omenili, moj oče piše pesmi in ko sem enkrat prebrala to pesem, mi je bila zelo všeč in sem jo vzela za svojo. Sem kar takoj rekla očetu, naj mi jo pošlje. Kmalu zatem je nastala melodija in zdaj je pesem najina. Sicer pa so svoj del dodali Sebastijan Duh na klaviaturah, Gašo Vogrin na kitari, na kontrabasu Luka Gaiser, na bobnih pa Jože Zadravec.

Za pesem ste posneli tudi videospot.

Ja, to pa je naredila moja sestra mlajša Paša.

Pravite, da bi svet lahko bil drugačen, če bi se vsi malo bolj potrudili.

Ja. Verjamem, da obstaja resničnost za zagrinjalom, da obstaja upanje na boljši svet.

Prst uperjate v predmestje Maribora – ki bi ga našli tudi na drugem koncu države – predmestje, kjer ni služb, kjer se nič ne dogaja, kjer je življenjski standard nižji. Omenjate problem selitve mladih v tujino. Vi ste iz Maribora, se pravi, da ste na konkretnem primeru to nekako doživljali oz. doživljate? Je veliko mladih, ki so se odselili?

Drži. Mladi iz Maribora odhajajo ali v Ljubljano ali pa celo v tujino.

Za klavirjem ste v šoli sedeli devet let, verjetno je še vedno nujen kos pohištva? Svoj klavir verjetno dojemate drugače?

Ja, klavir sem igrala v nižji glasbeni šoli, potem je sledilo nekaj let srednje glasbene šole in še zdaj igram klasiko tu pa tam, veliko manj kot sem jo igrala takrat. Ampak seveda mi pomeni veliko in jaz ne bi mogla biti brez inštrumenta pri sebi.

Pa vi brišete prah s klavirja?

Vsak teden ga brišem! (Smeh)

Torej glasba ostaja vaša spremljevalka. Sicer pa nameravate postati prevajalka. Ali najdete glasbo tudi v tujih jezikih?

Ja, zdaj študiram prevajalstvo na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Kateri jezik pa ste izbrali in kako vam je všeč ta študij?

Imam sklop slovenščina, angleščina, nemščina. Študij mi je všeč, ker kar koli delamo, je uporabno tudi za splošno razgledanost, tako da so od njega vsakodnevne koristi v življenju.

Ampak verjetno kot glasbenica tudi v tujih jezikih najdete neko glasbo?

Ja, vsak jezik je druga kultura, drugi tip glasbe ...

Ali že kaj načrtujete na glasbenem področju? Se je že porodila kakšna nova melodija ali je morda v nastajanju?

Ja imam že več melodij, ki še niso posnete. V bistvu čakam priložnost, čakam pravi čas. Želela bi razširiti glasbo s pozitivnim prizvokom, s sporočilom, da obstaja upanje na svetu, da obstaja veselje, da obstaja sonce sredi dežja … Tako glasbo bi rada podelila, če bo le kakšna priložnost!


Zadnji prispevki