Trenutno se predvaja:
15. oktober 2020 ob 07:00 Kultura

Izkoristiti želi vsako priložnost

19-letna flavtistka Alja Boštjančič, maturantka umetniške gimnazije v Kopru in zdaj že tudi brucka Akademije za glasbo v Ljubljani, je svoje šolanje začela v Ilirski Bistrici. Številni uspehi so bili odločilni za njen nadaljnji študij.
Alja Boštjančič raziskuje različne glasbene zvrsti; veselita jo tudi jazz in neo-soul. Foto: osebni arhiv
Alja Boštjančič raziskuje različne glasbene zvrsti; veselita jo tudi jazz in neo-soul. Foto: osebni arhiv

Alja Boštjančič iz Zabič pri Ilirski Bistrici se je na tamkajšnji glasbeni šoli najprej učila kljunasto flavto, s katero je že prvo leto pod mentorstvom prof. Zale Kejžar na državnem tekmovanju Temsig 2010 prejela zlato plaketo in drugo nagrado. V enem letu je naredila kar dva razreda, tako da se je že naslednje leto lahko vpisala na prečno flavto, v razred prof. Adnana Zubčevića. Tudi z njim se je udeležila nekaj regijskih in državnih tekmovanj, ki so ji prinesla eno zlato, eno bronasto in eno posebno priznanje za najvišje število doseženih točk. Kmalu si je zaželela igrati še klavir, ki ji je bil v veliko pomoč pri glasbeni teoriji in harmoniji, ter ob prof. Nini Volk naredila sedem razredov. Zabeležila pa je tudi nekaj vidnih uspehov; na regijskem tekmovanju mladih pianistov Primorske je leta 2012 prejela srebrno priznanje. Poleg tega je veliko nastopala po Sloveniji in tujini.

Primorski glasbeni talenti
Rubrika Primorski glasbeni talenti, ki uvaja oddajo Glasbeni abonma, je na sporedu vsak četrtek ob 20.00. V njej predstavljamo najbolj obetavne mlade glasbenike, ki dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. Tokrat je na vrsti 19-letna flavtistka Alja Boštjančič, ki jo boste ob pogovoru slišali še v izvedbi del Mozarta, Martina in Bonina, pa tudi v nekaterih starejših posnetkih iz začetkov njene glasbene poti.

Na umetniški gimnaziji v Kopru si je Alja za svojo pedagoginjo izbrala prof. Alenko Zupan, ki jo je spodbudila k sodelovanju na festivalu FlavtIstra in na flavtističnem festivalu v Splitu, kjer je nastopila tudi za hrvaško nacionalno televizijo. Udeležila se je različnih mojstrskih tečajev pri znanih flavtistih, kot so: Avstrijec Raphael Leone, Francoza Philippe Bernold in Sophie Dufeutrell, Italijana Mario Caroli ter Andrea Oliva in drugi. Večinoma jih je spoznala na Flavtistri in njihovi nasveti so bili zanjo najkoristnejša popotnica za kasnejše glasbene izzive, zato se raje kot tekmovanj udeležuje tovrstnih festivalov; raje se spopada s seboj kot pa z raznimi sotekmovalci. Flavta je Aljo Boštjančič popeljala tudi v zanimiva sodelovanja: kot solistka je nastopila s simfoničnim orkestrom Vladimir Lovec, s triom flavt Umetniške gimnazije Koper je igrala v filmu Zgodovina ljubezni v Trstu, kot članica mednarodnega orkestra pa se je na Kosovu udeležila projekta IPSIA, »Glasba – most med narodi«; s tremi orkestrskimi zasedbami ter s pihalnim kvintetom je nastopila na koncertih v italijanskem Forlíju, Modeni in v Kopru. Lani je gostovala tudi v Białystoku na Poljskem, kjer je s simfoničnim orkestrom in plesalci premierno izvedla baletno predstavo The Missing Link skladateljice A. M. Huszcza.

Iz številnih ocen in mnenj njenih mentorjev, domačih in tujih, lahko razberemo, da Aljo Boštjančič odlikuje pretanjena, muzikalna in tehnično dovršena igra, v kateri se zrcali njen ljubeč in zrel odnos do glasbe. Ljubezni do glasbe res ne more skriti; če le utegne, rada tudi zapoje, pa naj bo v zboru ali kot solistka z big bandom.

"Vsako doživetje in vsak moment v glasbi je nekaj posebnega, vedno se naučiš veliko novega. Zato sem zelo zadovoljna z vso potjo, ki sem jo opravila, hvaležna sem za vse padce in vzpone, ki sem jih doživela. Vse te izkušnje, vsi koncerti, profesorji in glasbeniki, s katerimi sem sodelovala, vsi so mi res ogromno dali na tej glasbeni poti," pravi Alja Boštjančič, ki trenutno svojo pot nadaljuje s prof. Karolino Šantl Zupan na Akademiji za glasbo v Ljubljani. In čeprav je letos morala vse sprejemne izpite, kot tudi priprave nanje, opravljati na daljavo, srčno upa, da se ji bodo iz leta v leto odpirale nove poti, in da bo lahko izkoristila vsako priložnost, ki ji bo prišla naproti.

Lea Hedžet


Zadnji prispevki