Trenutno se predvaja:
11. oktober 2018 ob 10:03Zgodbe

Jernej Rustja: »Nikakor ne morem mimo Mozarta, Rahmaninova …«

Študent kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani, doma iz vasice Brje na Vipavskem, je doslej napisal več kot 35 glasbenih del.
Jernej Rustja
Jernej Rustja v svojem ustvarjanju sledi mojstrom klasicizma, navdušujeta pa ga tudi sodobna filmska in elektronska glasba. Foto: Radio Koper/Eva Semolič
Jernej Rustja

Jernej Rustja je doslej napisal že več kot 35 glasbenih del. Foto: Radio Koper/Eva Semolič

Atmosfera, ki mu jo nudijo mama Andreja, učiteljica glasbe in zborovodkinja, oče Miran, zborovodja, učitelj glasbe, literarni in glasbeni ustvarjalec, ter sestra Sara, pianistka, je Jerneju že v rosni mladosti ponujala najrazličnejše glasbene radosti. V glasbeni šoli se je preizkušal v igranju violine, klavirja in kasneje tudi klarineta. Po končani škofijski gimnaziji v Vipavi se je želel odtrgati od družinske tradicije, zato je vpisal študij fizike. A ga je prav kmalu tudi opustil in svoje ustvarjalno zatočišče poiskal v študiju kompozicije v razredu profesorja Pavla Mihelčiča na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer trenutno pripravlja diplomsko nalogo.

Odraščal je v tesni povezanosti s kulturo petja v Vipavski dolini in to odseva tudi v njegovem opusu: «Vokalna glasba je rasla v meni in se zbudila najprej kot pevcu v pevskih zborih, kjer sem jo spoznaval. Kmalu sem tudi svoje notranje občutke prenesel na papir.« Nastal je samospev Jutranji dan za bariton solo in klavir, nastale so zborovske skladbe za različne sestave, tudi otroške (Ko mlado dekle, Sanjam o ljubezni, Luč luči, Davidov psalm, Hail Mary, Cesta samotnih …) in nekatere med njimi so izvedli vrhunski sestavi, kot so Zbor slovenske filharmonije, Ipavska, Kraški slavček.

Nova filharmonija je izvedla dve njegovi noviteti: priredbo ljudskega napeva Soča voda je šumela in Svetlobo veselja za dve oboi, dva klarineta, dva fagota in dva rogova. V kompozicijskem snovanju je izrazito naklonjen klasicističnim mojstrovinam Wolfganga Amadeusa Mozarta in neoklasicizmu, na katerega je močno vplival Sergej Rahmaninov. Navdihuje ga tudi Marij Kogoj, a njegova glasbena izpoved vendar ostaja značilno primorsko tonalna in melodična: »Tendenca Akademije za glasbo je danes atonalnost, a sam nikakor ne morem mimo klasicizma in ne moremo preko harmonij. Če imam naprimer na voljo c e g, jim nikakor ne uspem dodati fis-a. To je preprosto v meni in temu sledim. Sem tudi močno naklonjen durovski tonaliteti in tudi ko uporabim molovsko, ji dodam pridih dura. Sledim neoklasicističnemu slogu, čeprav me močno navdušuje tudi sodobna filmska glasba.«

Danes začenjamo na Radiu Koper novo sezono rubrike Primorski glasbeni talenti, v kateri predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično galsbo in pri tem dosegajo uspehe tako doma kot v tujini. Oddaje so na sporedu vsak četrtek ob 20-ih.

Pri snovanju vokalnih skladb izbira preprosta besedila, ki so mu dobro razumljiva, posebej naklonjen pa je liturgičnim besedilom. Blizu mu je tudi popularna glasba in ob pomoči računalnika in elektronike je doslej nastala lepa zbirka pesmi (Pojem ti, Sonce v oblakih, Za resnico, Chasing the sun …).

Jernej se preizkuša tudi kot zborovodja in trenutno vodi Moški pevski zbor Fran Zgonik Branik. O svoji prihodnosti pa: »Vidim se v svoji sobi, ustvarjajoč za klavirjem.«

Tatjana Gregorič


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki