Trenutno se predvaja:
22. oktober 2019 ob 14:57 Kultura

Anja Štefan izdala zbirko slovenskih ljudskih pravljic

Ob nedavni 100-letnici rojstva Milka Matičetovega je izšla pri Mladinski knjigi knjiga Tristo zajcev, zbirka slovenskih ljudskih pravljic, ki jih je izbrala Anja Štefan.

Obsežna knjiga Tristo zajcev prinaša 44 ilustriranih pripovedi iz zapuščine Milka Matičetova. Raziskovala jo je Anja Štefan, ki je z njim sodelovala že, ko je bil še dejaven in ko sta skupaj prepisovala pripovedi. Na predstavitveni turneji po Sloveniji se je avtorica izbora ustavila tudi v Kopru. O Matičetovu pravi: "Milko je bil folkorist posebne sorte, človek, ki je imel veliko folkorističnega znanja, po drugi strani pa občutek za dobrega ljudskega pripovedovalca. Zato je na terenu znal priti do ljudi, ki so bili mojstri govorjene besede.«

Iz izjemno obsežne zapuščine ni bilo preprosto izbirati. Že znanim in priljubljenim pripovedim je Štefanova dodal nove, nekatere je tudi nekoliko obdelala. Katere pa so končale v knjigi? "V tej knjigi je kar nekaj takih, ki so jih povedali Matičetovi dobri pravljičarji, kar nekaj pa je takih, ki so bi bile zanimive zaradi motiva."

Knjiga je namenjena predvsem otroškim bralcem in poslušalcem in je bogato opremljena z ilustracijami, ki so jih prispevali znani slovenski ilustratorji: Ančka Gošnik Godec, Zvonko Čoh, Jelka Godec Schmidt in Ana Zavadlav.

Avtorica si želi, da bi pripovedi zaživela po domovih, v vrtcih, šolah in knjižnicah, pa tudi med starejšimi poslušalci.


Zadnji prispevki