Trenutno se predvaja:
7. avgust 2019 ob 10:15 Kultura

Vojko Gašperut že skoraj pol stoletja slika z usti

Primorski slikar Vojko Gašperut je eden najbolj ustvarjalnih umetnikov, ki slikajo z usti. Njegove slike so bile na ogled tudi v znamenitem pariškem Louvru.

Gost oddaje Primorski kraji in ljudje je bil Vojko Gašperut iz Cereja pri sv. Antonu, ki ga poznamo predvsem kot slikarja z izjemnim opusom, presenetljivim tudi zato, ker slika z usti. V najstniških letih se je namreč pri skoku v vodo tako močno poškodoval, da je ostal hrom. Letos bo praznoval jubilej, enak našemu radijskemu. Tudi zato smo želeli z njim obujati spomine na njegov rodni kraj in na morje, kamor se je naselil z družino.

Vojko Gašperut sodi med Primorce, ki so prišli v kraje ob morju v času po drugi vojni, ko so tu nastale nove meje in se je ta prostor začel gospodarsko razvijati na novo. Semkaj so prihajali ljudje iz vse Slovenije, pa tudi iz drugih krajev Jugoslavije.

Sicer pa se je rodil v Sedlu pri Breginju in tam preživel prva leta. Kraje in hiše svojega otroštva je kasneje, zlasti po potresu, ko so nekatere dobesedno izginile, ovekovečil na svojih platnih, za kar mu je še danes marsikdo hvaležen. Ob tem pove: »Hudo mi je, ko danes pomislim, da sta bila Breginjski kot in domače Sedlo biser na zahodni meji. Zdaj ga ni več. Ker so ga porušili, je izginil za vedno. Pred časom sem pregledoval slike in ugotovil, da sem naredil ogromno teh hiš, gotovo več kot šestdeset.« Kobariška občina ga je za prizadevnost pri ohranjanju dediščine tudi nagradila.

Morje ga je prevzelo in o Kopru zna povedati veliko zanimivega; kako so se mulci podili po mestu, igrali »ščinke« in lovili ribe v morju ob nekdanjem Iplasu. Pri sedemnajstih je neprevidno skočil v morje, se hudo poškodoval in ostal tetraplegik. Svoj slikarski talent je od tedaj razvijal s slikanjem z usti in naredil hvalevredno kariero, za slikanje pa ja navdušil mnoge kolege, s katerimi je delil podobno usodo. Veliko je naredil za slovensko združenje slikarjev tetraplegikov in sam postal član uglednega mednarodnega združenja s sedežem v Lichtensteinu. Gašperut veliko razstavlja, njegov največji dosežek pa sta razstavi v pariškem Louvru in v Evropskem parlamentu. »Da lahko razstavljaš v Louvru, je nekaj nepopisnega«, pravi. »Bilo je čudovito, tako kot v parlamentu, kjer so me oblile solze ob misli, da je fantu, ki je nekoč pasel ovce v nekem zakotju, uspelo pokazati svoja dela v Evropskem parlamentu.«

Sicer pa ima zdaj kar štiri razstave, pripravlja že novo in z veseljem se pripravlja tudi na svoj jubilej, ki bo tokrat velik praznik.

Neva Zajc

Foto: osebni arhiv


Zadnji prispevki