Trenutno se predvaja:
12. april 2021 ob 10:02 Novice

Marina Koper in občina pred sklenitvijo sporazuma

Koprska občina in Marina Koper sta pred sklenitvijo sporazuma za ureditev nerešenih razmerij. Na občini so namreč pred dvema letoma ugotovili, da upravljalec marine v minulem desetletju občini ni plačeval za uporabo, kot je bilo to zapisano v pogodbi.
Če bo sporazum podpisan, bo marina s privezi upravljala še prihodnjih 32 let. Foto: Radio Koper
Če bo sporazum podpisan, bo marina s privezi upravljala še prihodnjih 32 let. Foto: Radio Koper

Občina in marina sta pred 27 leti sklenili pogodbo za uporabo infrastrukture v mestnem pristanišču ter se takrat strinjali, da gre za začasno rešitev do sprejetja koncesijske pogodbe. To se nato ni zgodilo. Vmes sta se zgodili dve pomembni spremembi: sklenitev nove pogodbe za 99 let ter prodaja Marine, ki jo je od Istrabenza kupil Grafist. Marina Koper v minulih letih ni plačevala tistega, kar bi morala po pogodbi.

Po zamenjavi občinske oblasti so se v zapletena razmerja in neporavnane terjatve zakopali odvetniki in predlagali kompromis. Ante Guberac pravi, da bodo sporazum podpisali. "Bistvo sporazuma je, da bomo poravnali 150 tisoč evrov neporavnanih obveznosti za deset let nazaj, v bodoče bomo plačevali koncesnino 30 tisoč letno. Sledi podpis in nato začne pogodba veljati."

Z njimi bo sklenjena tudi koncesijska pogodba za prihodnjih 32 let. Odlok o koncesiji so občinski svetniki sprejeli v prvi obravnavali brez glasu proti. Višina letne koncesijske dajatve je glede na relativno majhno število privezov v Kopru – 69, višje kot denimo v Izoli, ki jo je tudi kupil Grafist. A kot trdi Guberac, najem se zaradi tega ne bo podražil.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki