Trenutno se predvaja:
15. april 2019 ob 15:35 Glasba

Matic Marentič ima rad lenobne dneve

Postojnski glasbenik je izdal novo skladbo, ki naznanja njegov drugi album. Skladba nosi naslov Len dan in postala je Pesem in pol Radia Koper.
Osebni arhiv
Matic Marentič, foto Marko Ocepek

Kakšen je pravzaprav tvoj len dan?

Takšen kot je bil neko nedeljo dopoldan, ko smo imeli prve in edine vaje. Takrat je nastala glasba za to pesem in sem kasneje razmišljal v tej smeri, da bi tudi besedilo govorilo o takem dnevu. Vsak od nas ga vsaj enkrat doživi, nekateri pogosteje kot drugi.

Je povsem avtorska skladba?

Ja od prve do zadnje sekunde glasbe je vse avtorsko, tudi besedilo.

Povej nam kaj o tvoji karieri. Vemo, da si že v prvem razredu osnovne šole igral klavir, ampak potem vzel v roke kitaro.

Tako ja, obiskoval sem nižjo glasbeno šolo za klavir, potem sem se pa nekje pri desetih letih odločil, da bi raje igral kitaro. Tako da kitaro sem se začel učit kot samouk in od takrat nadaljujem.

Ena epizoda pa se je zgodila pri Paulu Gilbertu, kitarskem virtuozu in bivšemu članu zasedb Racer X in Mr. Big.

Tako je, če se ne motim, je to bilo leta 2010. Paul Gilbert iz skupine Mr. Big je bil na solo turneji po Evropi in se je ustavil tudi v Ljubljani. In takrat sem kupil VIP vstopnico, ki je med drugim vključevala tudi tri ure z njim. In bil sem edini tam, tako da je to ena taka super izkušnja s svetovnim mojstrom kitare.

Izdali ste zgoščenko z naslovom M, zaenkrat edina. Bo kmalu nova?

Prvi album M smo izdali leta 2015. Zdaj nekaj novega materiala že imamo, ena izmed teh pesmi je tudi Len dan, tako da delamo naprej. Počasi bomo še druge pesmi predstavili našim poslušalcem. Računam, da bo drugi album prihodnje leto že zunaj.

In predpostavljam, da bo v ospredju kitara.

Ja, nikoli nisem gledal na to, da je to prav kitarska glasba. Pač, igram kitaro, zaradi tega je ta bolj v ospredju. Čeprav se je to pisanje glasbe od prvega albuma do zdaj že nekoliko spremenilo. Učimo se iz leta v leto, iz pesmi v pesem, tudi kar se aranžmajev tiče in samega pisanja glasbe.

Kdaj morda koncert na kakšnem odru na primorskem koncu?

V maju bo nek datum, ki ga bomo še najavili v Ljubljani. Prijavili smo se tudi na Goro rocka, zdaj poteka še do 20. aprila predizbor na njihovi facebook strani. Če kdo najde minutko časa, lahko tam najde sliko in nam spusti en like, oziroma všeček, da si priborimo svoje mesto na odru. Igramo potem v začetku julija v Postojni. Najbolje bo, če poslušalci spremljajo facebook stran in instagram. Tam vse objavimo, da ne bi kdo zamudil kakšnega koncerta.

Hvala za klepet in čimbolj ustvarjalno leto ti želimo.

Hvala tudi vam za to res super nagrado za začetek tedna, hvala vašim poslušalcem in upam, da bodo uživali ob pesmi.

Sandi Škvarč


Zadnji prispevki