Trenutno se predvaja:
10. oktober 2018 ob 14:10Novice

Mesnica in pekarna odhajata iz starega jedra Pirana

Po Zakonu o stvarnem premoženju, ki je začel veljati marca, občine nimajo več možnosti, da bi podjetnikom lahko zmanjšale višino dogovorjene najemnine.
Piran
Tržne najemnine občinskih prostorov bi lahko odgnale manjše trgovce in obrtnike iz starega jedra Pirana. Foto: Radio Koper/Lea Širok
Piran

Mesnica po dveh letih zapušča Piran. Foto: Radio Koper/Lea Širok

Piranski občinski svet je na zadnji seji na pristojno ministrstvo naslovil pobudo, naj preuči možnosti za spremembo zakona, ki bi moral biti predvsem za stara mestna jedra bolj življenjski. Pred uveljavitvijo omenjenega zakona je denimo piranski župan lahko najemnino zmanjšal tudi do 80 odstotkov.

Pirančani, ki živijo v starem jedru, so se pred dobrimi tremi leti zelo razveselili nove Ribarnice Valmarin na tržnici. Lastnik, Valter Kante, je prostor najel od piranske občine. Ta mu je do zdaj, predvsem v zimskem času, dejavnost pomagala obdržati v mestu tudi z zmanjšanjem najemnine. Z novo zakonodajo to ne bo več mogoče. In to bo težava, pojasnjuje Kante.

»To je zdaj pozimi velik problem ker je manj obiskovalcev in zato težje shajamo, predvsem zaradi najemnine. Poleti je v redu, tistih pet mesecev, medtem ko je pozimi hudo.«

Kaj nameravajo narediti?

»Ne vem, težka bo. Bomo videli, kako bomo shajali.«

Zagotovo pa se že konec meseca zapirata edina pekarna in mesnica v Piranu, ki sta prav tako v občinskih prostorih na tržnici. Kot nam je povedal direktor Mesarije Prunk, Marko Prunk, je bil glavni razlog za odločitev prav dejstvo, da v starem jedru pozimi preprosto ni dovolj kupcev. Čeprav je poleti prodaja boljša in jim je občina do zdaj pomagala tudi z zmanjšano najemnino, poslovanje kljub raznovrstni ponudbi izdelkov, ni rentabilno. Zato po dveh letih odhajajo iz Pirana.

Piranska občina zdaj išče možnosti, kako bi trgovce in male podjetnike, ki delajo v najetih občinskih prostorih, obdržala v mestu. Saj je to zelo pomembno za kakovost življenja v njem, pojasnjuje Nina Trampuš, odgovorna za stike z javnostmi.

»Iščemo druge možnosti, kako bi lahko zakonito pomagali zdajšnjim in prihodnjim najemnikom poslovnih prostorov, ki izvajajo za skupnost pomembne dejavnosti.«

Piranska občina ima skupno 110 lastnih poslovnih prostorov. Največ najemnikov, ki so do zdaj potrebovali pomoč pri najemninah, je prav v starem mestnem jedru.

Lea Širok


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki