Trenutno se predvaja:
14. februar 2020 ob 10:26 Novice

Morski organizmi kot dragocen vir surovin in energije

Morski organizmi proizvajajo širok nabor učinkovin, ki so osnova za zdravila, kozmetične izdelke, beljakovinsko bogato hrano in nove materiale.
Morska biotehnologija dobiva zagon tudi v Sredozemlju. Foto: Ocean4biotech
Morska biotehnologija dobiva zagon tudi v Sredozemlju. Foto: Ocean4biotech

Razvoj morske biotehnologije v Sredozemlju namerava pospešiti več kot sto znanstvenikov iz 34 držav, ki so se povezali v mrežo Ocean4biotech. Finančno jo omogoča združenje COST, vodi pa Ana Rotter iz Morske biološke postaje v Piranu. Morska biotehnologija je danes usmerjena predvsem v uporabo snovi, ki jih proizvajajo mikroorganizmi, pravi.

"Ne bomo škodili ekosistemu, ne bomo škodili zdravju morij, ampak bomo pogledali, kateri mikroorganizmi so, kaj proizvajajo, in kako bi to lahko mi v industrijskih obratih, laboratorijih, naredili na zdrav, okolju varen in učinkovit način."

Gre za snovi, ki imajo tudi protirakave učinke. Ena takšnih je trabectedin, ki je rezultat 20-letnega dela španskih raziskovalcev.

"Učinkovina iz morskega organizma, za katero je dokazano, da deluje proti določeni vrsti tumorja in je že nekaj let na tržišču. "

Številne uporabne snovi proizvajajo morske gobe ali glive. In sicer od vlaken, podobnih usnju, do novih antibiotikov in beljakovinsko bogate hrane, ki lahko nadomesti meso. Na torinski univerzi med drugim preučujejo, ali je morske glive mogoče uporabiti za razgradnjo mikroplastike v morju, pravi znanstvenica Giovanna Cristina Varese.

"Uspeli smo izolirati nekaj sevov gliv, ki so očitno sposobni po eni strani napasti obstojne plastične snovi kot je polietilen, iz katerega so plastenke, po drugi pa tudi novo bioplastiko."

Na Morski biološki postaji v Piranu nameravajo preučiti možnosti uporabe betakarotena v kozmetiki, ki ga proizvajajo organizmi iz našega morja. Prvi konkretni rezultati bodo znani čez tri leta.

Lea Širok


Zadnji prispevki