Trenutno se predvaja:
14. februar 2018 ob 14:52 Nagradne igre

Z Radiem Koper na predstavo Zadnje lune

Za Zadnje lune, ki so bile do danes prevedene v dvanajst jezikov, je tržaški dramatik, pisatelj, scenarist in režiser Furio Bordon leta 1993 prejel nagrado IDI za najboljše dramsko besedilo.
Na fotografiji Boris Cavazza in Rok Matek. Foto: Radio Koper/Jaka Varmuž

Soba, ki je bila nekoč otroška. Bachova maša v h-molu, Agnus Dei. V fotelju »stari« profesor, ki zapušča dom, da ne bi bil v breme svojcem, potem ko je več let živel s sinom, snaho in dvema vnukoma. Ob njem njegova žena, pravzaprav spomin nanjo, saj je umrla »ravno v času, ko se pri moških začenjajo težave«, ki ga bodri, naj sinu vendarle prizna, da je žalosten, da ga je strah in da ne želi v dom za ostarele. Pozneje v domu z ironičnim imenom Villa Delizia starec dneve preživlja skrit na podstrešju, kjer se bori z osamljenostjo in peša kot rastlinica bazilike, ki jo tam ljubosumno skriva pred drugimi. Četudi ve, da je konec neizogiben, si želi umreti na božič, na sveti večer, ko je »sredi trga veliko osvetljeno drevo in naletava sneg«, kajti tudi starost je sveta in svet (in strašen) je tudi trenutek, ko človek preneha živeti.

V Bordonovi trpki dramo so ključni odnosi med očetom in sinom, ki nobenemu od njiju ne dopuščajo, da bi izrekel besedo ostati, ki bi očeta zadržala doma. Oče torej gre in se znajde v praznini, samoti in gluhoti doma, ki je čakalnica pred odhodom na oni svet. V prvem dejanju, ko je oče še doma, je polno humornih nastavkov, samoironije in sproščujočih replik, v drugem pa ostane odrsko dejanje kruta izpoved nesrečnega očeta. Prav v tem delu je Boris Cavazza v vlogi očeta, ki je od začetka do konca nosilna figura zgodbe, oblikoval izjemno in pretresljivo podobo srca. Transformacija profesorja, ki je še doma in se še lahko šali na svoj račun, v usodo vdanega starca, ki se pogovarja le še z rastlino, je briljantna, je v svoji kritiki zapisala Neva Zajc.

NAGRADNA IGRA

Radio Koper v sodelovanju z organizatorji podarja nekaj brezplačnih vstopnic. Naloga pa je preprosta. Napišite nam, zakaj bi radi obiskali koncert in koga bi vzeli s seboj. Izbrali bomo najlepše, najbolj zanimive, najbolj romantične, najbolj odštekane odgovore.

Pišete nam lahko na radiokopernagrajuje@rtvslo.si. Ne pozabite pripisati tudi svoje osebne podatke (ime, priimek, naslov, telefonska številka). Nagrajence bomo izžrebali v petek, 16.2.2018, ob 15.00 in jih obvestili po elektronski pošti in/ali telefonu.


Zadnji prispevki