Trenutno se predvaja:
16. avgust 2017 ob 18:15 Novice

Nova Gorica bo kandidirala za Evropsko prestolnico kulture leta 2025

Skupina za pripravo predloga je prepričana, da ima mlado mesto v povezavi z italijansko Gorico veliko možnosti za uspeh predvsem pa je to izjemna priložnost za celoten prostor.
Pogled na Solkan in Novo Gorico. Vir: wikimedia.commons
Solkan in Nova Gorica. Foto: wikimedia.commons

Leta 2025 sta za Evropsko prestolnico kulture na vrsti Slovenija in Nemčija. Nova Gorica želi postati del projekta, ki izpostavlja kulturno zanimiva mesta. Doslej je ta naziv prejelo že 50 evropskih mest. Pobudo je podala skupina pod vodstvom Nede Rusjan Bric, ki želi povezati tudi prostor čez mejo: "Nova Gorica bo lahko postala mesto kulture, ampak absolutno se meni in vsem nam zdi, da je smiselno iti v ta projekt samo v povezavi z Gorico."

Kje predlagatelji vidijo največji potencial tega območja za pridobitev naziva? "Ta meja, ki nas je nekoč ločevala in naj bi nas danes družila, to svobodno prehajanje meja. Tudi tujci, ki pridejo k nam, najbolj opazijo sobivanje teh dveh mest." Tu je seveda bogata kultura v najširšem smislu, od narave, zgodovine, športa,kulinarike. Skupina, ki pripravlja koncept za nadaljnjo obravnavo, želi povezati celoten prostor, katerega srce je reka Soča, od hribov do morja. Skratka vse, kar prebivalci čutijo kot Primorsko.

Za ta projekt bo potrebna odločitev vseh, župan novogoriške občine Matej Arčon pa mu je zelo naklonjen: "Za Novo Gorico je to izjemna priložnost povezovanja na ravni občin, na čezmejnem in mednarodnem področju. Hkrati je to ovrednotenje kulture, kulturne dediščine tega prostora in posledično kulturnega turizma, ki je v velikem porastu."

Na občini so namreč prejeli predlog nemškega mesta Görlitz, da bi se mesti simbolno povezali pri načrtovani kandidaturi. Tudi to mesto je bilo namreč po drugi svetovni vojni z mejo razdeljeno na nemško (Görlitz ) in poljsko stran (Zgorzelec).

Prispevek Ingrid Kašca Bucik:


Zadnji prispevki