Trenutno se predvaja:
24. oktober 2017 ob 12:53 Novice

100 let po "čudežu pri Kobaridu" prižgali sveče v zahvalo za mir

Na 15 krajih od Loga pod Mangartom do Trsta so se spomnili začetka odločilne avstro-ogrske ofenzive, ki je v 1. svetovni vojni pomenila konec bojev na slovenskem ozemlju.
Avstro-ogrski cesar Karel s svojim štabom opazuje potek 12. soške bitke. Vir: wikimedia.commons / Digitalna knjižnica Slovenije
Avstro-ogrski cesar Karel s svojim štabom opazuje potek 12. soške bitke. Vir: wikimedia.commons / Digitalna knjižnica Slovenije
Bitka pri Kobaridu. Vir: Imperial War Museums

Bitka pri Kobaridu. Vir: wikimedia.commons / Imperial War Museums

Italijanski vojni ujetniki po bitki pri Kobaridu v taborišču pri Soči. Foto: wikimedia.commons

Italijanski vojni ujetniki po bitki pri Kobaridu v taborišču pri Soči. Foto: wikimedia.commons

Na današnji dan pred stotimi leti se je na soški fronti začela odločilna bitka, znana tudi kot "čudež pri Kobaridu". Zadnjo ofenzivo so sprožile avstro-ogrske sile ob pomoči nemških in v njej popolnoma porazile italijansko vojsko. S tem so prebile soško fronto in nato potisnile Italijane do reke Piave. V spomin na okroglo obletnico so se dopoldne vzdolž "Poti miru od Alp do Jadrana", poklonili vsem žrtvam prve svetove vojne in se zahvalili za mir.

Poražena italijanska vojska se je umaknila štiri dni po začetku kobariške bitke in po 885 dneh vojskovanja je ob Soči ponovno zavladal mir. Spomin na ta dogodek so v Fundaciji Poti miru v Posočju obeležili s tiho in spoštljivo gesto. Maša Klavora: "Prav na dan, ko se je pred stotimi leti končala soška fronta, smo se s prižigom sveče za mir spomnili vseh vojakov, zato se ob tej priliki v imenu fundacije zahvaljujem vsem, ki so pri tem sodelovali in so skupaj z nami na 15 lokacijah od Loga pod Mangartom do Doberdoba in Trsta prižgali svečko za mir in v spomin na vse padle vojake."

Popoldne bodo pred kobariškim muzejem nagovori predstavnikov Madžarske, Slovenije, Italije in Avstrije - v katerem se bodo spomnili na padle vojake. "Današnji dan se bo končal s koncertom okteta Simona Gregorčiča, Dua Bakalina in italijanskega zbora iz Tavagnacca v cerkvi nad italijansko kostnico, kjer bo tudi spominska maša."

V fundaciji Poti miru v Posočju so se bitke pri Kobaridu, ki je pomenila konec bojnih dejavnosti na slovenskem ozemlju, vrnitev beguncev in obnavljanje porušenih domačij sicer že spomnili z dvema dogodkoma - koncertom vojaških orkestrov in s kobariško bitko na Kolovratu.

Prispevek Nataše Uršič:


Zadnji prispevki