Trenutno se predvaja:
25. oktober 2018 ob 17:37 Novice

27 let od odhoda jugoslovanske vojske

Zadnji vojak je odšel iz Kopra 25. oktobra 2018, zato danes praznujemo dan suverenosti.
Vojaki JLA iz drugih republik nekdanje države so se v Kopru vkrcali na ladjo, ki jih je odpeljala iz Slovenije.
Vojaki JLA iz drugih republik nekdanje države so se v Kopru vkrcali na ladjo, ki jih je odpeljala iz Slovenije. Foto: BoBo

Danes je državni praznik - dan suverenosti. Spominja nas na dogodke pred 27 leti, ko je slovensko ozemlje zapustil zadnji vojak JLA. Zgodilo oziroma dogajalo se je v koprskem pristanišču.

Jugoslovanska vojska se je iz pristanišča v Kopru začela umikati 20. oktobra, 25. oktober pa je bil določen kot zadnji dan umika. Zadnji vojaki so se z vozili, opremo in orožjem vkrcali na ladji Venus in PO-9, ki sta pluli pod tujima zastavama. Eden ključnih mož pogajalske skupine za odhajanje, dr. Boris Žnidarič se spominja: "Po moji oceni in podatkih, jih je zapustilo 3400. A ne smemo pozabiti, da so se enote JNA začele umikati že v začetku avgusta, z vso bojno tehniko, tanki, z vsem, kar se je dalo odpeljati po železnici ali cesti."

S kopnega so jih spremljali slovenski vojaki in policisti v popolni bojni pripravljenosti. "Na naši strani ni bilo nobenega izzivanja JNA. Vedeti moramo, da so odhajali iz okolja, kjer so nekateri dolgo živeli, kjer so imeli prijatelje, znance, sosede."

Bilo je seveda tudi napeto, se spominja Žnidarič: "Ko gledam stare posnetke in vidim svojo desno roko ter iztegnjen kazalec - češ, še to naložite in greste - je bilo kar napeto. Mlajši podčastnik je začel nekaj groziti z orožjem, a ga je general iz Ljubljane pomiril in rekel: Vkrcaj se in daj mir!."

Od leta 2015 je 25. oktober državni praznik, dan suverenosti. Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever bosta nocoj v Celju pripravili slovesnost.

Prispevek Tjaše Škamperle:


Zadnji prispevki