Trenutno se predvaja:
1. oktober 2018 ob 17:42Novice

2TDK še ne vodi projekta drugi tir, Bratuškova ne izključuje revizije ocene vrednosti

Nova ministrica za infrastrukturo je predstavila svoje namene v zvezi z največjim projektom v državi.
Alenka Bratušek je pred dvema tednoma od Petra Gašperšiča prevzela ministrski položaj in odgovornost za načrtovano gradnjo drugega tira. Foto: Ministrstvo za infrastrukturo

Podjetje 2TDK še ni prevzelo vodenja projekta drugi tir. Primopredaja med Direkcijo za infrastrukturo in podjetjem mora biti zaključena čez 15 dni. Postopki za začetek gradnje se torej niso še niti začeli, ko ministrica za infrastrukturo ne izključuje možnosti nove revizije za oceno vrednosti.

Še nikoli nismo bili tako blizu gradnji drugega tira, kot smo danes, je na zaslišanju za ministrico dejala Alenka Bratušek, a je morala že takoj ob nastopu funkcije postaviti zahtevo, da se primopredaja med direkcijo in podjetjem 2TDK zaključi do 15. oktobra: "Imeli so čas od 21. julija, od uveljavitve zakona. Jaz se ne bom spuščala v to, zakaj to do danes ni bilo narejeno, seveda pa se bom spuščala v to, zakaj se od 14. septembra dalje te stvari ne odvijajo tako, kot bi se morale odvijati."

Ali bo podjetje 2TDK še naprej vodil Žarko Sajič? To je vprašanje za nadzorni svet, pravi ministrica: "Če bi vlada nameravala, bi verjetno jaz morala biti seznanjena oziroma mislim, da bi celo jaz morala predlagati zamenjavo. V tem trenutku temu ni tako."

Pogovori z Madžari se bodo nadaljevali, čeprav njihov vložek ni pogoj za pridobivanje evropskega denarja. "Ampak, odločitev bo na koncu odvisna od nas in sodelovanje Madžarov, če sploh, bo moralo iti pod našimi pogoji, nikakor pod njihovimi," je zagotovila.

Osnutek investicijskega načrta je pripravljen, a ji ga še niso predstavili, kot tudi ne revizije finančnega dela investicije, ki je bila narejena za Evropsko investicijsko banko. Če bo zadovoljna s tem dokumentom, bo to osnova za oceno cene. "V nasprotnem primeru pa bomo na ministrstvu šli v svojo revizijo, da pridemo do neke končne realne ocene."

Na vlado, ki je skupščina podjetja 2TDK, pa čaka tudi Kolektor CGP, ki je bil izbran za gradnjo pripravljalnih del.

Prispevek Tjaše Škamperle:


Zadnji prispevki