Trenutno se predvaja:
4. julij 2019 ob 17:58 Novice

Adrenalinske dejavnosti v Posočju in varnost

Organizatorji različnih vrst plovbe po Soči, skokov s padalom in podobnih izzivov trdijo, da poskrbijo za obveščenost in varnost udeležencev. Kljub temu vsako leto poročamo o smrtnih nesrečah pri teh dejavnostih.
Slika je simbolična. Avtor: Ron Fuller / Pixabay

Športne agencije v Bovcu in pravzaprav v vsej Dolini Soče ponujajo celo vrsto adrenalinskih izzivov. Najbolj znane dejavnosti so kajakaštvo, rafting, vodni bob ali hidrospeed, soteskanje. Poleg tega se mnogi sami ali v spremstvu vodiča podajajo v gore, v zraku so jadralni padalci in padalci, ki skačejo iz letala, v Bovcu vzletajo z letališča jadralna letala in motorna letala ... In še bi lahko naštevali. Na žalost vsako leto beležimo tudi nesreče, nekatere so tudi tragične, zato se sprašujemo, koliko je varnost odvisna od družbe, ki ponuja izziv in koliko od spleta okoliščin ter turista samega.

Enega od najbolj pristnih stikov z vodo in velik adrenalinski izziv ponuja plovba z vodnim bobom ali hidrospeedom. Kako so turisti seznanjeni z nevarnostmi, razlaga Filip Hrovat iz športne agencije Bovec šport center: "Če vidimo, da bi bila zadeva prezahtevna, mogoče celo nevarna za koga, potem mu seveda toplo odsvetujemo zahtevno aktivnost in mu priporočimo kaj bolj njemu pisanega na kožo."

Vodniki so izšolani in morajo obnavljati licence. Obenem pa so gostje vsaj na treh ravneh obveščeni o morebitnih nevarnostih, najprej že pri rezervaciji aktivnosti, s podpisom izjave, da so seznanjeni z nevarnostmi, predvsem pa pred začetkom dejavnosti. "Dobijo točne, jasne napotke z demonstracijo, kako se kakšna stvar izvede, na primer če kdo pade iz čolna, če se prevrne čoln, če ostane nekje na sredini reke ..."

Kaj pa v primeru slabega vremena, visokega vodostaja ali drugih objektivnih okoliščin? "V izrednih razmerah, to pomeni recimo ob res hudem dežju, preložimo aktivnosti za kakšno uro. Pri zelo povišanem vodostaju premaknemo traso v zgornji del Soče."

Kljub temu smo v zadnjih letih zabeležili smrtne žrtve pri plovbi s kajakom, raftingu in soteskanju, ter pri drugih adrenalinskih dejavnostih - pri padalstvu in jadralnem padalstvu, motornem letenju ter v gorah.

Miloš Batistuta.


Zadnji prispevki