Trenutno se predvaja:
22. marec 2019 ob 13:07Novice

Ajdovski zdravniki umaknili soglasja za nadurno delo, jim bodo sledili v drugih ZD?

Po odhodu družinskih zdravnikov v Nazarjah, napovedanih odpovedih kranjskih in celjskih zdravnikov, so se tudi v Zdravstvenem domu Ajdovščina zdravniki odločili, da zaradi preobremenjenosti zavzamejo določene ukrepe. Umaknili so soglasja za nadurno delo.
AP
Ali se podobni scenariji obetajo še v katerem drugem zdravstvenem domu na Primorskem? Foto: AP

Ajdovski družinski zdravniki so včeraj umaknili soglasja za nadurno delo. Kot je povedala direktorica zdravstvenega doma Boža Ferfolja, je preklice prejela včeraj popoldan, zato je na vprašanja, kako bodo odslej organizirali delo, odgovorila le, da je naloga vodstva, da delo oblikuje tako, da pacienti ne bodo ogroženi. Zdravnike razume, to je njihova pravica, pravi in dodaja, da preklic soglasij začne veljati po izteku 30 dni.

Po besedah predsednika sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igorja Muževiča so se zdravniki za to odločili zaradi preteklih pa tudi prihajajočih upokojitev zdravnikov, zaradi katerih ne zmorejo več toliko delati. Po podatkih ajdovskega zdravstvenega doma se bodo namreč letos upokojili trije zdravniki, od tega sta dve upokojitvi nepredvideni.

Ajdovski župan Tadej Beočanin se je s Ferfoljevo že sestal in se dogovoril za nekatere ukrepe, ki bi pomagali urediti razmere v tej ustanovi. Več naj bi bilo znanega v začetku prihodnjega tedna.

Preverili smo, ali so se primorski družinski zdravniki kje odločili za skrajen ukrep – torej odpoved. V Kopru, Izoli in Novi Gorici ni nihče od zdravnikov dal odpovedi delovnega razmerja. Direktorica sežanskega doma Ljubislava Škibin, kjer prav tako ni odpovedi, pojasnjuje, da so podobno preobremenjeni vsi v slovenskem primarnem zdravstvu. Tudi v piranskem zdravstvenem domu po besedah direktorja Matjaža Kranjca ni nihče dal odpovedi, niti nima informacije, da bi kdo o tem razmišljal. Dodal pa je, da so z grenkim priokusom v obupu celo razmišljali, da se bo s tem vzpostavil ustreznejši trg delovne sile na tem področju in bi imeli tako možnost takoj zaposliti dva zdravnika.

V obalno-kraški enoti zavoda za zdravstveno zavarovanje so dobili najavo prekinitve koncesije, a bo program prenesen na zdravstveni dom, zato to ne bo pomenilo poslabšanja dostopnosti za zavarovane osebe.

Karin Zorn


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki