Trenutno se predvaja:
27. maj 2019 ob 12:43 Novice

Ali bi novogoriški stanovanjski sklad lahko naredil kaj več?

Novogoriški mestni svetniki sprašujejo: zakaj Stanovanjski sklad nima strategije, zakaj ne išče zemljišč za novogradnje, zakaj pri reševanju stanovanjske problematike ni inovativen. Direktor sklada Tomica Dumančić jim vrača žogico.
Radio Koper
Stanovanjska problematika je v Mestni občini Nova Gorica zelo pereča. Foto: Stanovanjski sklad

S kritiko je na seji prvi oglasil svetnik Robert Golob, ki je predlagal, da se sklad ponovno pripoji mestni občini. Svetnica Goriške.si Maja Dakskobler pa bi pričakovala inovativnejše rešitve stanovanjske politike. Po mnenju svetnika Otona Mozetiča iz ZZP pa, "jamranje, da ni denarja, ni upravičeno."

Direktor Tomica Dumančič je svetnikom pojasnil, da se soočajo s prazno blagajno in velikim povpraševanjem po stanovanjih, ki jih ni. Kot tudi ni zemljišč, ki bi jih lahko komunalno opremili ter pripravili za gradnjo:

"Stanovanjski sklad je v pat poziciji. Ne le v Novi Gorici, ampak v celi državi. Ker je država z Jazbinškovim zakonom več kot 90% stanovanj prodala in ni namenila stalnega vira za gradnjo stanovanj. Gradi se za bogataše, na reveže nihče več ne pomisli. Po drugi strani država vedno več obveznosti prelaga na občine, zato so občinski proračuni »stisnjeni« do konca."

Dumančić meni, da bi bilo neodgovorno, če bi na takšni osnovi pripravil strategijo. Stanovanjska politika je bila v ospredju predvolilnega boja gibanja Gorška.si. Kako ocenjuje delo sklada župan Klemen Miklavič?

"Vsaka institucija dela tako dobro, kolikor si za to prizadeva njeno vodstvo. Težko je oceniti, ali bi sklad sam lahko naredil več. Lahko bi predlagal občini kakšne poteze, strategijo. Nekaj malega je, vendar želimo več. Stanovanjska problematika je problematika številka ena, kar nam volilci ter občani in občanke vsak dan sporočajo. Zato bo tukaj potrebno nedvomno narediti več kot doslej."

Tomica Dumančić je vodenje sklada prevzel od Nataše Leban, ki jo mestna občina sodno preganja zaradi številnih nepravilnosti pri poslovanju. Dumančiću mandat izteče prihodnji mesec. Javni natečaj za mesto direktorja je že objavljen.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki