Trenutno se predvaja:
16. oktober 2019 ob 08:02 Novice

Ali bo Marjetica Koper zavetišče za živali v Sv. Antonu zaupala podizvajalcu?

To se že nekaj časa sprašujeta sindikat in svet delavcev v podjetju. Vrnitev v Dvore pri Sv. Antonu zanima Obalno društvo proti mučenju živali.
EPA
Občine želijo proučiti poročili o poslovanju in o kakovosti oskrbe živali. Foto:EPA

Zavetišče v Sv. Antonu od leta 2016 upravlja Marjetica Koper. Štiri obalne občine so jo za petletno opravljanje javne službe izbrale na podlagi razpisa. Do takrat je za živali skrbelo Obalno društvo proti mučenju živali, ki ga vodi Andreja Krivec Bogataj. Sindikat in svet delavcev od direktorja Alfreda Draščiča zahtevata sestanek.

"Vodstvo Marjetice naj se takoj izjasni, ali namerava službo prenesti, ali ima ustrezno pravno podlago in kakšne bi bile predvidene posledice za delavce," so med drugim zapisali v sklepih seje, na kateri so obravnavali to temo.

V Marjetici so na naše vprašanje, kakšni so njihovi načrti, odgovorili:

"Ker Obalno zavetišče beleži stalno izgubo iz poslovanja, je Marjetica Koper v sodelovanju s štirimi občinami slovenske Istre, pristopila k iskanju bolj racionalne in trajnostne oblike za delovanje in upravljanje te službe."

Na vprašanje, ali drži, da se je direktor o tem že pogovarjal z Andrejo Krivec Bogataj, niso odgovorili.

Marjetica naj bi razmišljala o tem, da bi upravljanje zaupala podizvajalcu. Župani štirih občin slovenske Istre so se na zadnji koordinaciji dogovorili, da bodo proučili poročilo o poslovanju in o kakovosti oskrbe živali.

"Nato se bodo odločili, ali in kakšne spremembe so potrebne. Ena izmed možnosti je, da bi v zavetišče še bolj vključili prostovoljce," so nam odgovorili na koprski občini. Po naših informacijah se je z vodstvom Marjetice Krivec Bogatajeva, ki je tudi občinska svetnica županove stranka, že pogovarjala.

"Da, to si želimo," nam je potrdila ter dejala, da je "izguba znak, da je nekaj v zavetišču narobe."

Spomnimo, da je bila nad stanjem v zavetišču, ko ga je vodila ona, zelo kritična veterinarska inšpekcija, zaradi sprememb pri upravljanju so se zgodili protesti, Bogatajeva pa je takrat ocenila, da so se znašli "v igri denarja, premoči in politike."

Nekdanji direktor Gašpar Gašpar Mišič, pod vodstvom katerega je Marjetica leta 2016 prevzela zavetišče, danes pa je občinski svetnik, ki podpira župana Aleša Bržana, ocenjuje, da občine za zavetišče vseskozi namenjajo premalo denarja, zato je izguba pričakovana. Bogatajevi je tudi sam ponudil sodelovanje v obliki sporazuma, a ga je takrat zavrnila. V zavetišču je danes zaposlena le vodja za nedoločen čas, ostalim pogodba poteče konec leta.

V uredništvo smo prejeli tudi anonimno pismo "zaskrbljenih občanov obalnih občin", v katerem avtorji apelirajo na župane obalnih občin, naj zavetišče ostane pod strokovnim vodstvom. Obenem se zavezujejo za nadzorovano in transparentno porabo občinskih sredstev. Prejeti dopis objavljamo v celotu tukaj: Odprto pismo zaskrbljenih občanov MOK.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki