Trenutno se predvaja:
7. avgust 2019 ob 17:46 Novice

Arso ne odsvetuje več kopanja v Žusterni

Na podlagi rezultatov analiz vzorcev vode na kopališču Žusterna, iztoku meteornega kanala in kopalnega območja med izlivom kanala in mandračem Moletom ni več razlogov za odsvetovanje kopanja v morski vodi na omenjenem območju, so sporočili iz Agencije za
Televizija Slovenija
V Žusterni je spet možno kopanje. Foto: Televizija Slovenija

Odvzeti vzorci kopalne vode in njihovi rezultati kažejo, da je voda takšne kakovosti, da bo kopanje spet možno, pravi dr. Milan Krek s korpske enote Nacionalnega inštituta za ajvno zdravje.

"Z jutrijšnjim dnem je ta del kopališča, to območje, kopalno odprto, vključno s plažo v Žusterni."

Upravljalcu javnemu zavodu za šport so naložili nekaj ukrepov:

"Upravljalcu nalagamo večji nadzor nad vonjavami na in v okolju plaže. Seveda ima tudi nalogo, da takoj ko zazna karkoli, to tudi sporoči."

Nadzor vode na področju Žusterne se bo v naslednjih dnevih še naprej nadaljeval.

"Torej še naprej se bo spremljalo patološke parametre na iztoku meteornega kanala."

Opozarjajo pa, da voda v samem iztoku meteornega kanala ni primerna za kopanje.

"Žal sem na lastne oči videl, da se nekateri v tem tudi kopajo, tako da bomo izvedli določen ukrep, da bo vsakemu jasno, da se na tistem mestu ne sme kopati."

Po naših informacijah prve analize vzorcev blata nekaterih kopalcev, ki so se oglasili v epidemiološki ambulanti Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kažejo zelo verjetno povezanost zdravstvenih težav in kopanja v fekalno onesnaženi vodi v Žusterni. Marjetico Koper je danes obiskal okoljski inšpektor, ki so ga zanimali postopki komunalnega podjetja pri odpravljanju vzrokov za težave. Včeraj pa so se z direktorjem Alfredom Draščičem že pogovorili tudi policisti.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki