Trenutno se predvaja:
3. oktober 2019 ob 14:43 Novice

Bodo drugi tir gradila tuja gradbena podjetja?

Drugi tir med Divačo in Koprom bo tudi graditeljski izziv. Nekaj neznank, ki se bodo pokazale šele pri sami gradnji, zadeva predore in hidrološko sliko pod njimi.
BoBo|From the moment Alenka Bratušek took charge of the Ministry of Infrastructure, it became clear that  she was looking for new people.
Družba 2TDK bo konec meseca objavila razpis za glavna dela. Naročilo bo razdeljeno na dva dela. Foto: Bobo

Imamo najboljše, ne pa stoodstotno vedenje o tem, kaj nas pri gradnji predorov čaka, pravi Angelo Žigon iz podjetja Elea, ki je sodelovalo pri projektiranju in bo spremljalo tudi gradnjo:

"Edina neznanka, ki pa ne bi mogla biti bolj natančno raziskana, je pojav kraških jam. Vemo, da bomo naleteli na več kot sto jam."

Scenariji za to so predvideni, pravi Joerg Prestor iz Geološkega inštituta:

"Vse je predvidljivo. Ne vemo le, na katerem metru se bo jama pojavila. Imamo pa načrt, kaj narediti, ko se pojavi."

Družba 2TDK je projekt predstavila tudi enajstim tujim gradbenim podjetjem, Pričakovati je, da bo vsaj del teh sodeloval na razpisu za dva sklopa glavnih del. Med udeleženci posveta v Portorožu, ki ga je organiziralo Društvo za ceste Primorske, smo večkrat slišali mnenje, da slovenski gradbinci sami drugega tira ne bodo gradili. Žigon dodaja:

"Skoraj zagotovo ga bodo gradila tuja podjetja, ki pa se običajno, če gre za evropske gradbince, povežejo z domačimi. Če bodo kitajska ali turška, pa ne vem, ali se bodo kaj povezovala. Po mojem mnenju ne kaj dosti."

Ključno pri takšnih »mega projektih«, pravi Aleskander Srdić iz Fakultete za gradbeništvo, je zaupanje javnosti. Ga investicija v drugi tir ima?

"Zagotovo ni doseglo tiste stopnje, ki bi jo moral imeti tak projekt. Kar ni dobro."

Odločitev Državne revizijske komisije o razveljavitvi razpisa za Glinščico bi pričakovali prej, pravi Dušan Zorko, 2TDK:

"Pritiskati ne moremo, pričakovali smo odločitev do konca meseca. Vezani smo na evropska sredstva. Upam, da bo odločitev čimprej."

Cena v dveh razpisih za glavna dela bo limitirana tako, kot je predvideno v investicijskem načrtu

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki