Trenutno se predvaja:
7. februar 2020 ob 14:12 Novice

Bolj kot koronavirus, nas mora skrbeti gripa

Koronavirus je terjal že 633 življenj, več kot 30.000 ljudi je okuženih. Bolezen je že prisotna v Evropi. Možnost, da bi se virus znašel tudi pri nas, obstaja,, a bolj kot to nas mora v tem času skrbeti gripa.
Foto: EPA
Foto: EPA

V Evropi je potrjeno število primerov okužbe s koronavirusom nizko, pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in poudarjajo, da je naša država pripravljena ukrepati. Izdelana so priporočila za potnike, ki se vračajo iz ogroženih območij, in priporočila za ravnanje izvajalcev zdravstvene dejavnosti. Vzpostavljeno imamo vso laboratorijsko diagnostiko. Boris Kopilović, epidemiolog na koprski enoti NIJZ na vprašanje, ali nas koronavirus mora skrbeti, odgovarja:

"Posebni ukrepi za zdaj niso potrebni, se pa moramo zavedati, da ta virus lahko pride prek letal in letališč tudi od daleč, tako da to, da imamo dva primera v bližni Italiji, ne pomeni kaj dosti."

Območje koprskega pristanišča, v primerjavi z drugimi potmi v državi, ne predstavlja večjega tveganja, pravijo na inštitutu. Vsaka ladja mora pred vplutjem v pristanišče izpolniti pomorsko zdravstveno izjavo, na podlagi katere dobi dovoljenje za vplutje. Ladje, na katerih bi bile bolne osebe, so deležne posebnega pregleda. S pristojnimi službami so stalno v stiku, pravi Sebastjan Šik iz Luke Koper:

"Vemo pa, da je Uprava za pomorstvo že vzpostavila register pristanišč. Za vsako ladjo, ki pride v koprsko pristanišče, natanko vedo v katerih zadnjih 10 pristaniščih je bila. Kar pa se tiče našega pristanišča konkretno, nobeni ukrepi še niso bili sprejeti, stalno pa spremljamo situacijo."

Kot še poudarja Kopilovič koronavirusa ne smemo pozabiti na druga sezonska obolenja, sploh gripo:

"V zadnjem tednu je bila obolevnost v naši regiji najvišja doslej, tudi višja kot v tem tednu lani."

Zaradi tega je nujno upoštevati vsa priporočila higiene rok in ust, izogibati se je treba obiska krajev, kjer je množica ljudi. Kdor je že zbolel, mora bolezen dobro pozdraviti. Vrh obolevnosti šele prihaja.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki