Trenutno se predvaja:
14. januar 2018 ob 09:41 Novice

Boris Cavazza navdušil koprsko publiko

V koprskem gledališči so premierno uprizorili Zadnje lune Furia Bordona v režiji Dušana Mlakarja in z Borisom Cavazzo v glavni vlogi.
Slovenski filmski center|Boris Cavazza s predstavo Zadnje lune praznuje 50-letnico igralske poti.
Boris Cavazza s predstavo Zadnje lune praznuje 50-letnico igralske poti. Foto: Slovenski filmski center

Poudarki

  • Igralec Boris Cavazza, ki bo 2. februarja dopolnil 79 let, je prvo večjo, glavno vlogo odigral, ko je maja leta 1968 na deskah Mestnega odra Koper zaživela Kleistova komedija Razbiti vrč.

Dramsko delo tržaškega pisatelje Furia Bordona je tako v Italiji kot na tujem doživelo velik uspeh. Za koprsko predstavo ga je prevedel Vanja Pegan. Zgodba govori o staranju in položaju, v katerem se znajde protagonist, upokojeni profesor in oče, ki odhaja v dom za ostarele, da bi vnukom odstopil svoj življenjski prostor. Zagrenjenost ob slovesu od družine in stvari, ki ga obkrožajo, izkaže v pogovoru s pokojno ženo, ki se mu prikaže v spominu. V resnici si ne želi zapustiti doma, a svoje odločitve ne prekliče niti, ko bi to lahko storil. Očitno je namreč, da se s sinom ne razumeta dobro.

V Bordonovi trpki dramo so ključni odnosi med očetom in sinom, ki nobenemu od njiju ne dopuščajo, da bi izrekel besedo ostati, ki bi očeta zadržala doma. Oče torej gre in se znajde v praznini, samoti in gluhoti doma, ki je čakalnica pred odhodom na oni svet. V prvem dejanju, ko je oče še doma, je polno humornih nastavkov, samoironije in sproščujočih replik, v drugem pa ostane odrsko dejanje kruta izpoved nesrečnega očeta. Prav v tem delu je Boris Cavazza v vlogi očeta, ki je od začetka do konca nosilna figura zgodbe, oblikoval izjemno in pretresljivo podobo srca. Transformacija profesorja, ki je še doma in se še lahko šali na svoj račun, v usodo vdanega starca, ki se pogovarja le še z rastlino, je briljantna. Njegov monolog je spravil na noge koprsko publiko, ki ga je na koncu zasula s cvetjem. Cavazzi je v sodelovanju z režiserjem Dušanom Mlakarjem uspelo oblikovati nepozaben lik. V vlogi žene in sina sta nastopila Anja Drnovšek in Rok Matek.

Neva Zajc


Zadnji prispevki