Trenutno se predvaja:
24. maj 2016 ob 19:04 Novice

Borisu Cavazzi nagrada Tantadruj za življenjsko delo

Eden najbolj prepoznavnih slovenskih igralcev je izjemno prispeval tudi k razvoju primorskega gledališča.
false
Boris Cavazza (foto: Bobo)

Primorsko gledališko nagrado Tantadruj so pred šestimi leti ustanovila tri primorska stalna gledališča - SSG Trst, SNG Nova Gorica in Gledališče Koper. Poleg nagrad za igralski in gledališki dosežek vsako leto podelijo tudi nagrado za življenjsko delo na področju gledališke umetnosti. Komisija, ki so jo sestavljali Dušan Mlakar, Majda Suša in Marij Čuk, se je letos odločila priznanje podeliti Borisu Cavazzi.

Boris Cavazza je bil, kot je povedala direktorica Gledališča Koper Katja Pegan, profesionalno močno povezan s primorskim gledališkim prostorom, čeprav ne konstantno. Na Primorsko je prišel že kot študent ljubljanske gledališke akademije. Po študiju je močno zaznamoval gledališče v Trstu, kjer je oblikoval izredne vloge in se izkazal tudi kot odličen komik. V ta prostor se je vračal tudi kasneje. Pred 25 leti je režiral prve produkcije Primorskega poletnega festivala. Ob ustanovitvi profesionalnega gledališča v Kopru leta 2000 se je v njem zaposlil kot igralec in se je v njem tudi upokojil.

Tukaj lahko slišite izjavo Katje Pegan v celoti.

Boris Cavazza je ob prejemu nagrade izpostavil, da ga na te kraje ne veže samo ljubezen do morja.

Letos so priznanja podelili že šestič in tako sklenili drugi krog. Oba tandadruja sta ostala v rokah Koprčanov - za igralsko kreacijo ga je prejel igralec Rok Matek za vlogo Marije v predstavi Trio Gašperja Tiča, za gledališki dosežek v isti predstavi pa so bili nagrajeni tudi vsi ustvarjalci. Podelitev nagrad so pospremili s premiero dokumentarnega filma-Gledališče ob morju- 500 in 15 let ljubezni in gledališča, ki so ga ob letošnji 15-i obletnici Gledališča Koper posneli v Regionalnem RTV Centru Koper- Capodistria.


Zadnji prispevki